Etiketter

, ,

Artisans d`Angkor`s Workshops är ett samlingsnamn för ett antal butilker/utbildningsplatser i Siem Reap. Det grundades 1998 som ett treårigt projekt, dess mål var att stödja och främja konst och kultur, utbilda lokala ungdomar och ge jobb till landsbygden. Det är outbildade unga kambodjaner från landsbygden, en del av dem har olika former av funktionshinder. De flesta vi träffade var döva, men det fanns även några som satt i rullstol. Utbildningen sker inom flera olika tekniker, det kan till exempel vara silkesvävning, stenskulpturering, lackarbete, silverplätering, med mera.

 Det är främst unga flickor från omgivande byar som får lära sig sidenvävning. Meningen är  att de när färdiga efter tre års utbildning, skall åka tillbaka hem till sina byar och där arbeta som vävare. Marianne i vår lilla grupp kan teckenspråk, detta gjorde att hon kunde prata lite med eleverna. Jag kan lova att de blev förtjusta och imponerade. Det är inte var dag de har en turist på besök som kan teckenspråk.

Teckenspråket är internationellt, men i de flesta länder finns det även en inhemsk variant. Eftersom de båda på fotot talar den internationella varianten var det inga språkproblem. På bilden nedan ses det kambodjanska alfabetet på teckenspråk.

Då det är den gamla Khmer konstarten man lär sig, gör eleverna nya ”antika” skulpturer till de gamla tempelområdena, som nu restaureras. Här nedan ser vi en elefant som säkert kommer att pryda sin plats ute på Angkor.

De är väldigt skickliga, det som förvånade mig däremot var, att trots att det är ett franskt/kambodjanskt projekt, finns det nästan ingen skyddsutrustning. Visserligen har mannen till vänster skyddsglasögon men stenflisan kan ju lika gärna komma till höger. De har dock delat rättvist, eftersom han har munskyddet.

Här sitter en man på golvet och klipper ut bitar från en tunn kopparplåt. På denna plåt lägger han ett mönster, genom vilket han trycker igenom nålar så att det bildas olika motiv.

Arbetsställningen är väl inte den mest bekväma. Här finns inga arbetsmiljöombud, nej här är man glad att man överhuvudtaget har möjlighet till utbildning. Att det finns gott om begåvade unga människor fick man bekräftat, det verkade vara hur lätt som helst att få till de vackra föremålen. Nedan är två kvinnor som målar av Angkor Vat, det sker i små bitar som sammanfogas till en stor.