Etiketter

, , , , , ,

Idag trodde jag nästan på väderleksrapporten om att det skulle bli snö, men ack endast några centimeter, det lär dröja innan det blir scooterföre här. Hund och husse är på jakt så jag passar på att göra lite innepyssel. Provade bland annat en vitlökshackare jag fick i julklapp, vilken grej!

En rund genomskinlig plastdosa med små roterande knivblad på insidan. Man öppnar ett litet lock och lägger i en klyfta vitlök. Stänger och låter den rulla på sina hjul några gånger och vips så har du fin hackad vitlök. Passar perfekt idag när jag skall göra Lasagne.

Sedan är det bara att ta ut knivbladen och skölja det hela. Så otroligt lätt att rengöra till skillnad från alla vitlökspressar jag använt tidigare. Storleken på det hackade bestämmer du utifrån hur länge du rullar den. Konstigt, nu kan jag inte vara utan den. Vitlökshackaren är av italiensk design, de gör väldigt snygga saker.

Funderar på vad jag skall ge min moster i födelsedagspresent, det lutar åt en bärbar CD-spelare, försöker att få henne att upptäcka lyssnarböckernas fantastiska värld. Själv tycker jag det är helt suveränt, man kan lyssna när man stryker, går på löpband, har svårt o somna, ja överallt o närsomhelst.

Nu kommer del tio av kinaresan under Fortsätt läs.

Så fortsatte vi att promenera runt Kummingsjön för att ta en titt på, 17 bågars bro vilken är den största bron i sjön. Den är 150 meter lång och 8 meter bred, utsmyckad med 544 olika lejonskulpturer, mycket vacker.

I parkerna till sommarpalatset kan man tillbringa flera dagar utan hinna se allt. Det vackraste var i alla fall palatset med all sin glans.

Man kan knappt föreställa sig vilket liv de levde här. Bara till middagen lagades det minst 30 rätter, varje dag. Inte undra på att det finns så mycket god mat i Kina, de har haft tid att träna i generationer.

Det fanns naturligtvis en massa små byggnader med restauranger som låg efter sjön och inte minst några små affärer för turisternas skull.

Till slut blev vi trötta i benen efter allt promenerande och passade på att prova en cykeltaxi, de har man mest sett i gamla filmer annars. Efter nån timmas vila på hotellet tog vi oss till Hou Hai sjön, runt denna ligger det små restauranger, parker m.m. Området är så pittoreskt utformat att man lätt glömde att man var i en stor metropol med 16 miljoner invånare.

Vi tog tunnelbanan, men promenerade sista biten via Yandai Xiejie, namnet är taget efter en gammaldags kinesisk pipa som lär ha sålts just på denna gata. Gatan är inte lång men väldigt pittoresk. Här fanns lite typiska kinesiska produkter att köpa, vi inhandlade förstås några saker även här, men gick sedan vidare till vårt mål, en restaurang.

Det fanns så många att välja på och vi tog första bästa, men ändrade oss snabbt och tog en annan. Vi tyckte dukarna var lite för pråliga på första stället.

Inget fel på maten, kanske påminde den mer om Thailand än om Kina, fast priserna var nog mer europeiska.

Vi flanerade runt lite på hemvägen, och även här fanns det platser vikta för motion. Här spelar man ett typiskt kinesiskt spel där man använder en typ av fjäderboll. Köpte hem en sådan för att prova men det var svårt. Det trevliga var att vem som ville kunde vara med. Det var dans på en plats och vi kunde knappt värja oss från att inte behöva deltaga.

Skriva tecken på gator och torg verkade vara populärt.

Någon barhoppning blev det inte denna kväll då timmen blev sen, kanske en sängfösare på rummet för att gå igenom nästa dags planer.