Etiketter

, , , , ,

 Idag hade vi gäster och jag passade på att servera kalvdans till efterrätt, eftersom jag anade att de inte ätit det på länge. Kalvdans hette det i Blekinge, men jag vet att man högre upp i landet kallar det för Kalvost, det kan även heta Råmjölkspannkaka, kärt barn har många namn.

Kalvdans är något man gör på råmjölk, det är den första mjölken kon ger efter kalvningen. Den är då väldigt proteinrik, vilket gör att den kan spädas ut med vanlig mjölk och ändå stelna vid tillagningen. Man kan smaksätta den hur man vill, jag använder socker och kanel, in i 150 gradig ugn ungefär en timma, därefter klar att avnjutas. Idag köpte jag 250 gram frysta björnbär och gjorde sylt på som jag serverade till.

Dessvärre är det svårt att få tag i råmjölk, vilket gör att när man väl får det, räknas det som en delikatess. Även om det i Svenska akademins ordlista står, ”kalvdans är i synnerhet bland allmogen förekommande”. Visst ser det gott ut, undrar hur många barn som känner till det idag.

Annons