Etiketter

, , , , , ,

Dagen efter födelsedagsfirandet av Rolf är jag möjligen lite slut, men nu är det för en gång skull välstädat hemma. Allt är diskat och klart efter 45 personer vilka åt med god aptit, tror jag. Underbara Ina (barnbarn) hjälpte mig oerhört mycket och trots sina unga 17 år, är hon väldigt duktig på matlagning. Nu skall jag inte ”tjata” för mycket om vilken mat jag bjöd på, men två roligheter skall jag ge er. Den första är ett roligt format lingonknäckebröd som min granne gav mig, det förgyllde det hela med såväl smak som utseende.

002.JPG1Knäckebrödet inte bara smakade gott, det såg även trevligt ut i form av små älgar. Att hon skulle ge det till en älgjägare påverkade säkert inköpet. Brödet kommer från, Knäck & Bräck AB och är bakat av grovt råg, lingon, dinkel med mera och jag måste säga att det var längesedan jag såg Vanna (7 år) äta något så nyttigt med sådan aptit.

013.JPG1

Det andra jag tänkte på var supergoda kakor, hämtade från en bok jag fått av min systerdotter i USA. Den heter Cake Balls av Robin Ankeny och Charlotte Lyon

IMG.jpg1Den här boken är livsfarlig, varenda bild i den gör att man vill sätta igång att baka. Den är dessutom bra eftersom recepten är sådana att du lätt kan ha en egen smakbrytning om du så önskar. Att sedan få använda fantasin när man dekorera dem är ytterligare ett plus. Faktum är att det var många som trodde att jag köpt dem, enklare att göra än man tror.

De på bilden nedan, gjorde jag så här.

Recept, cirka 45 stycken

Baka en vanlig sockerkaka, låt den kallna och smula den mycket fint i en stor bunke. Därefter blandade jag i en ”påse” av Anthon Bergs mandelmasse fyllning, (används mycket som fyllning till semlor). Därefter hällde jag i fyra matskedar Bailys likör. Mosade det väldigt, väldigt fint tillsammans. Rullade kulor i storlek av en stenkula vilka sedan ställdes i frysen tils de stelnat ordentligt. En tandpetare trycks i varje kula och därefter doppas de i smält choklad, ta loss tandpetaren med hjälp av en annan tandpetare. Garnera efter önskemål, garneringen använder du även till att dölja hålet efter tandpetaren. Förädiskt goda och vackra om du ställer dem i små formar.

009.JPG1