Etiketter

, ,

Igår var  Rolf och jag på besök hos min systerdotter med familj, det blev en sådan där perfekt kväll med god mat, trevligt sällskap och en ljuvlig lantlig miljö. De är väldigt intresserade av gamla saker och vill gärna ha det i gammal traditionell stil runt sig i vardagen. För ett par år sedan köpte de att stort härligt hus, tror att det blir tolv rum och kök när det blir klart.

003.JPG1

Kaffet serverades till min glädje i hennes mormors gamla kaffeservis, smäckra romantiska koppar från Karlskronaporslin. Porslinet ligger mig väldigt varmt om hjärtat då jag härstammar från denna stad och faktiskt minns fabriken.

1

Fabriken grundades 1917 precis i första världskrigets slutskede och höll på fram till 1968. Tanken var först att man skulle importera porslin från England, kriget gjorde dock att detta inte gick då importen fungerade för dåligt. Därför startades då en fabrik med egen porslinstillverkning och den fick namnet Karlskrona Porslinsfabrik. År 1942 köpte Uppsala Ekeby fabriken.

Så småningom lades fabriken i Karlskrona ner, dålig lönsamhet och för dyra personalkostnader var skälet. Antalet anställda varierade från 100 till 400 personer när de var som flest. När fabriken lades ner hade de tagit fram och tillverkat inte mindre än 500 olika servismodeller, vissa dagar tillverkade man upp till 30 000 objekt.

006.JPG1

Idag finns det ett fint museum i de gamla lokalerna. Saknaden efter fabriken var stor och många, många är de karlskronabor som fått porslin från fabriken i presenter genom åren. Däribland jag själv, som redan som mycket ung fick kaffekoppar därifrån av mina morföräldrar.