Etiketter

, , ,

Just nu är vi inne i den mörkaste tiden av året, åtminstone vi som bor på norra halvklotet. Det är även den tid på året vi gärna vill lysa upp med levande ljus och ”kura” lite skymning framåt kvällningen. Det är även en tradition att man skall ha en ljusstake med fyra levande ljus i, seden kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Adventsgranen däremot kom redan 1870 och då var det på Ersta Diakonissanstalt man införde detta. Idén kom från en diakonissanstalt i Tyskland.

002.JPG1

När det gäller ljusstaken blev seden vanlig i de svenska hemmen under 1920-talet. Många har säkert minnen från den nyputsade ljusstaken i koppar eller mässing vilken pyntades med vit mossa och konstgjorda flugsvampar. Varje söndag tänder man ett av ljusen med start från den första söndagen i advent. Skall det vara väldigt korrekt bör den tändas kl. 18.00 vid helgmålsringningen på lördagen. En fin tradition som kanske mer och mer ersatts av elektriska ljusstakar men kan aldrig ge samma känsla som den äkta.

Versen nedan som brukar läsas när man tänder det andra ljuset känner nog många igen från söndagsskolan, julotta eller andra högtidliga tillfällen i december.

När andra ljuset brinner
är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär