Etiketter

, , , , , ,

Vi fortsatte med vår lilla nostalgitripp, den här gången styrde vi kosan till Öjasjö eller snarar Nettleryd i Blekinge. Där bodde våra farföräldrar och där tillbringades många sommardagar, på en vad vi i dag säger riktig bondgård. Eftersom det var massor av år sedan vi var där kände vi inte ens igen vägen som gick dit men tack vare GPS så gick det. När vi bara hade ett par kilometer kvar krånglade det till sig, det fanns ingen väg bara en stig med en skylt ”förbjuden infart”. En förbipasserande som tillfrågades sa; bara kör. Upptäckte då att denna stig var den breda grusväg jag mindes.

Väl framme kände vi igen huset och omgivningarna direkt, även m det var större nu på grund av tillbyggnader. Vi bestämde oss för att knacka på och fråga om vi fick gå runt i trädgården och titta lite. Så fort vi knackade öppnades dörren och en dam tittade ut, hon hälsade oss med orden; Hej Sigbrith vad trevligt och Lizzie är med också. Med tanke på att det var 55 år sedan blev jag imponerad. En gammal lekkamrat som då bodde i granngården.

Vi gick in genom ”finingången och till min glädje låg den gamla stentrappan kvar.

808.JPG1

När vi kom in i hallen såg jag att farfars gamla tillyxade klädkrokar var kvar på väggen, kul.

805           I köket fanns såväl en liten vedspis som bakugnen kvar. Idag får den sällskap av en Soda Stream, nytt o gammalt i gemenskap. I den här ugnen från Ankarsrum bakade min faster Ebba ett matbröd som var himmelskt, lite bränt på den frasiga ytan.

801.JPG1

Huset var sig likt och vi granskade noggrant alla rum, blev imponerade över hur fantastiskt de hade tagit vara på det gamla. Det var så mycket detaljer jag har minnen av. Nu kan jag ju gärna inte lägga ut andras hus och inredning på internet så det blir bara några smakprov.

Som här där man har låtit det gamla låset vara kvar. Här behövs inget sjutillhållarlås men däremot en ganska stor nyckel.

 

803.JPG1

Efter en rejäl husesyn tog vi köksingången ut och se, där låg den gamla stenen kvar som jag brukade skrapa skorna på.

812.JPG1

Visst blev det en vandring på tomten också men den tar vi i morgon. Ja det är många år sedan som min farfar och farmor ägnade sina dagars arbete här. Farmor var noga med knäppt krage och brosch, idag har damer i den åldern långbyxor, T-shirt och går på Yoga. Elof och Matilda Karlsson i finkläder.

IMG_0001

Annons