Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Göta kyrka eller Götu Kirkja som den heter är en mycket modern kyrka invigd 25 juni 1995 av biskop Hans Jacob Joensen. Drottning Magrethe drottning av Danmark var med på invigningen. Den färöiske konstnären Trondur Paturson har stått för den konstnärliga utsmyckningen.

Redan vid första ögonkastet ser man att den skiljer sig helt från de gamla kyrkorna, mycket modern och ligger på en höjd med utsikt över byn.

Den har även en modern innergård och det finns naturligtvis även ett samlingsrum för olika aktiviteter.

Den stora altartavlan målad på glas skall avspegla världen vi lever i. Nederst på tavlan är det människor som står och tittar efter en båt. Överst på tavlan är det Jesu korsfästelse samt uppståndelsen på påskdagen. Kyrkan är stor och rymmer 270 sittplatser.

Här kan man se lite tydligare bild av folkmassan på tavlan men man får titta ordentligt.

En mycket unik takkonstruktion för vilken man har vunnit ett pris. På denna bilden ser man även orgeln vars historia är lite rolig. Den har nämligen från början varit i en kyrka i Ängelholm i Sverige. Därefter flyttades den till en kyrka i Köpenhamn men efter att den kyrkan skulle läggas ner blev orgeln förflyttad hit.

På väggarna hänger det tolv glaslampetter som alla är utsmyckade med ett kors, det är samma antal lampetter som de tolv apostlarna.

Predikstolen består av sju glasplattor liksom veckan har sju dagar. Man kan även hänvisa det till skapelseberättelsen då jorden skapades på sju dagar.

Dopfunten har även den sju kanter med samma hänsyftning förstås. Allt är gjort i samma färgskala en väldigt vacker blå färg som skiftar i ljust såväl som i svart. Naturligtvis smakar det så kostar det och efter ett tag gick det hela i konkurs innan kyrkan var klar. Men man ville ha den här kyrkan och byborna med fler personer beslöt att tillsammans ordna aktiviteter så att man fick in den summa som fattades. Bland annat ordnades det Bingo. Som tack för det låter kyrkklockan med ett ovanligt ljud. Det låter, Bin go, Bin go. Fast det är nog inte riktigt sant men med lite fantasi så. Ett mycket givande kyrkobesök var det i alla fall i synnerhet som guiden sjöng en psalm på färöiska men den inspelningen blir privat.

Annons