Etiketter

, , , , , , , , ,

Det har varit ett par hektiska dagar, har därför inte hunnit med min blogg riktigt, konstigt nog saknar man den här lilla tiden framför datorn. En liten stund för reflektion över vad man gjort det senaste dygnet. Faktikst både nyttigt och roligt. Nåväl i går tog jag en morgonpromenad med Bachus, han nosade upp lite spår i snön som var intressanta. Därefter tog han en liten paus och la sig att vila i snön.

Jag höll för säkerhets skull kvar kopplet i handen, dessvärre, för plötsligt fick han ett ryck, upp och iväg. Han såg en fågel, jag föll platt på rygg i snön, gjorde dock inte illa mig. Men lite ”skämmigt” var det att traska hemåt med hela jackryggen snöklädd, materialet är sådant att det inte går att skaka av så lätt.

Efter denna promenad skulle jag baka de utlovade kakorna till Viggos födelsedagsmiddag/kaffe. Har aldrig gjort dem förut men tyckte när jag såg receptet att de verkade vara smaskiga. Och det var de.

Det är en form av mördegskaka fylld med kola och därefter penslad med Marabou mjölkchoklad. Jag kan inte ge er receptet här eftersom jag fått det av en annan person, men ni får adressen till det. Receptet finns under rubriken fika, på högra spaltsidan på hennes blogg.

http://matildasmat.wordpress.com

Eftersom jag lovat Viggo att baka blev det som seden bjuder, sju sorters kakor av olika slag. Jag tror att bakningen har blivit en ny hobby, inte nyttig för mig därför måste jag se till att det finns andra som är intresserade av att äta upp det jag gör.

Avslutade dagen med att slötitta på melodifestivalen, ja du store tid, vad säger man. Kanske som man brukar, det var bättre förr. Men melodifestivalen kanske kommer att gå lika länge som de brittiska drama-tv-såpan Eastenders, den startade den 19 februari 1985 och går fortfarande, vem vet?

Jag gillar faktiskt Björn Ranelid som författare, kanske mycket för hans annorlunda och fina språk, men igår, njaaa. Han och Sara Li gick i alla fall direkt till final i Melodifestivalen, och många hade åsikter om det. Vare sig man hade sett det eller inte, en del hade åsikter om att folk hade åsikter. En debatt åstadkom de i alla fall.

Nu lite kinatips för er som vill resa dit, en avslutning på detta tema under Fortsätt läs

När vi skulle åka till Peking funderade vi länge på om det skulle bli på egen hand eller charter. Vi valde att åka på egen hand eftersom man då kan styra sin tid och vad man vill se. Flyget vi valde att åka med blev Finnair, som hade ett bra flyg, bra flygtid och bra pris, drygt 6.000 kronor t.o.r.

Hotellet blev Courtyard Beijing Northeast prisvärt cirka 350 kronor för ett dubbelrum, låg ganska centralt och väldigt nära tunnelbanan. Tunnelbanan var väldigt lätt att åka, tydliga skyltar, samma pris för biljett oavsett vart man ska åka. Biljettautomater med tydliga anvisningar står lättillgängliga. Pris 2 svenska kronor. Åka bara inte mellan 08.00-09.00 och 17.00-18.30 då är det fullt.

Engelskspråkiga guider på förbeställda dagsturer från www.tour-beijing.com kostade runt 20 dollar. Då blev vi hämtade på hotellet, lunch ingick. Betalning gjordes på plats till guiden. Akrobatuppvisningen beställdes även den hemifrån www.bjcyjc.com betalning gjordes på plats. Information och tips hämtade vi på www.reseguiden.se som är en utmärkt sajt för resetips. Det är alltså väldigt lätt att åka på egen hand, vi var borta 10 dagar, varav två heldagsturer med guide och ett teaterbesök, med resa och hotell blev det en kostnad på ungefär 8 500 kronor. Finns förstås billigare resor och hotell.

Vi lämnade Peking med många fina minnen, inte minsta alla de sevärdheter vi han med att se. Himmelens tempel som var den första dagens mål, var fantastiskt.

 Maten var god och spännande. Eftersom den är insprirerad från många delar av kina är den ju dessutom omväxlande. Gav dessutom upphov till många skratt.

Här serverades det äkta kinamat av alla de slag, tilläggas kan att vi åt allt och var friska hela vistelsen.

Sommarpalatset kräver en hel dag om man vill gå i maklig takt och se allt. Även på restaurangerna kan det ibland dyka upp oväntade saker, som den här med alla sina stensoldater.

Kineserna var väldigt trevliga och hjälpsamma, de visade oss tillrätta mer än en gång. Snabba med att fråga om man sökte något eller behövde hjälp med transport.

Inte minst barnen var väldigt söta fast de tittade nyfiket på oss ”långnäsor” som västerlänningar kallas. Denna resa gav mycket, inte minst för att vi hade läst böcker och sett filmer om resmålet innan. Vi lärde oss konsten att pruta och vi lärde oss att det är fantastiskt berikande att få resa tillsammans med sina vänninor.