Etiketter

, , , , ,

Lantlivets romantik, låter så vackert, tänker på Bonde söker fru och 100% Bonde eller Bonderøven som det heter på danska. Båda TV-programmen innehåller väl en viss form av romantik om än av olika slag. Det danska programmet med Frank Erikchsen är otroligt populärt i de nordiska länderna, i Finland heter det förresten, En tvättäkta lantis, kärt barn har många namn.

Att man måste söka en partner via media har jag full förståelse för, efter vad jag sett idag måste lantbrukarna köra så det ryker. Lär knappast hinna med något annat.

Inga åtta timmars arbetsdagar här inte, den här traktorn försvann ur bild som en oljad blixt. Det var när Rolf och jag körde en liten kvällstur på landsbygden, som jag fick tillfälle att studera lite av det arbete som ger oss vårt dagliga bröd. När jag ser riktigt gamla hus kan jag inte låta bli att drömma mig bort, för att försöka återuppliva lite av hur det var på den tiden. Man kan tänka sig hur rallarna hade det när de byggde järnvägen förbi Kiruna. Där såg jag ett gammalt, oisolerat hus som en gång fungerat som värdshus. Kallades allmänt för, Värdshuset Frys ihjäl.

I dessa hus som vi åkte förbi i går kväll,  har nog romantiken försvunnit för länge sedan. Här anar man bara slit, släp och stenbrytning.

Det går nog trots allt lättare att gå från ax till limpa idag, än på den gamla goda tiden.