Etiketter

, , , , , ,

Var idag på ett besök i källaren, det var mycket länge sedan jag var där. Det är mest Rolf som sköter transporterna mellan källaren och köket. Vet inte om det var det sköna vädret eller att Noa har spelat två fotbollsmatcher, vilka de vann, som gjorde att jag ville kolla vinerna. Eller snarare se om det fanns några kvar. Jag har ett vin jag är otroligt förtjust i, det kommer från vinfabrikanten Willi Schaefer i Tyskland.

Det fanns en favoritflaska kvar, Graacher Domprobst, Riesling Auslese från 1983. Eftersom det är en auslese är det naturligtvis sött, ett riktigt ”snackevin”. Våra goda vänner Inez och Sylve har vid flera tillfällen tagit med oss till denna vingård. Willi Schaefer har varje gång varit en generös värd som delat med sig av sina kunskaper och visat oss sina vinodlingar. Vingården ligger i Mosel och Willi Schaefer tillhör faktiskt en av de bästa vinproducenterna i världen. Han är omnämnd i  boken, The world´s Greatest Wine Estates av Robert Parker, som är världens ledande vinkritiker.

Han skriver att vinerna är delikata med underliggande koncentration, friskhet och balans, som mycket tydligt speglar vinernas ursprung från de olika lägena. Mitt minne från denna vingård, är att de olika odlingarna var väldigt sluttande och att marken innehöll mycket skiffer. Detta skiffer ger smak åt vinet, varje gång jag har förmånen att få smaka på detta vin känner jag skiffersmaken i bakgrunden. Det finns 30 åriga viner från denna vinproducent som   har kvar sin smak och balans, men de tillhör nu dessvärre vinvärldens rariteter. Själv kan jag bara hoppas på en Gotlandsresa till hösten och att vår ”vinlärare” kanske har en flaska kvar. För en smaksensation i de högre höjderna. På fotot nedan sitter Villi Sylve, Willi Schaefer, jag och Inez på hans balkong och njuter av såväl vin som utsikt.

Annons