Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Vilhelmina är en vacker gammal kyrkstad som ligger vid kanten av Volgsjön. Högt uppe på kanten av kyrkberget ligger den vackra vita kyrkan, därifrån ser man milsvida omkring. Strax innaför grindarna till kyrkogården finns det en grav, vars sten bär namnet Sven Dufva eller Johan Zacharias Bång som ju var hans riktiga namn. För drygt tvåhundra år sedan, deltog Sven Dufva i Finska kriget och enligt sägnen lär han ensam ha besegrat en hel armé. Detta skedde på Virta bro, där  han stod och avverkade den ena fienden efter den andre. Många ordstäv kommer härifrån, ”Släpp ingen djävul över bron”, ”Så ska en finne slåss” och ”Den kulan visste var den tog”

Så här vacker är kyrkan, minns ni inte citaten ovan är det dags att damma av Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg. Eftersom Vilhelmina är en gammal kyrkstad, har det naturligtvis funnits många av de speciella gamla trähus som präglar dessa områden.

Så är det även här, ett helt gammalt kvarter av dessa gamla trähus finns som tur är bevarade än idag. Det finns även en gammaldags lanthandel inrymd i ett av dem, den är enbart är öppen om sommaren. Där kan man köpa godisstrutar, pappersbonader etc.

Står man på den lilla vägen som syns på kortet ovan och vänder sig helt om, har man utsikt över Volgsjön och Vilhelmina hotell. Kan rekommenderas, bra mat samt att de även ordnar med en del aktiviteter/utflykter.

Som i de flesta städer har även Vilhelmina sitt eget berömda fikaställe, det heter Stenmans konditori. Har bytt ägare några gånger och därmed har vienebröden vars storlek var som en hel vetelängds, försvunnit. Dock kan man fortfarande köpa karlspaderbullar fyllda med porös mandelmassa, se bild till vänster. Vill man frossa, köper man potatisbakelser som är nästan lika goda som ”dammsugarna” på Elsa Anderssons konditori i Norberg.

Här ovan syns Stenmans konditori, ligger på genomfatsleden. Den naturliga träffpunkten är naturligtvis ICA affären, där verkar alla känna alla. Det som är trevligt med dessa små orter i norr, är att även turisterna kan få sig en trevlig pratstund med någon ortsbo när man står i kassakön.

Här ovan är ett foto som kanske känns igen, det är ICA i Vilhelmina och denna bild ser man även när man går in och kollar väder på  www.vackertvader.se Naturligtvis finns det mycket mer att skriva om denna plats, men detta får räcka för idag.

Annons