Etiketter

, , , , , , , ,

Rolf guidade våra holländska gäster, i och kring en del historiska platser/byggnader Uppsala. Vi såg det anrika gamla universitet, som dessutom är en vacker byggnad. Universitetet i Uppsala är nordens äldsta universitet, grundat 1477. Den som var den mest drivande kraften, bakom dess uppförande var ärkebiskop Jakob Ulvsson.

Inne i byggnaden finns det fantastiskt mycket vackert att se, bland annat en pampig aula. Ovanför dess entrédörr står de tänkvärda orden, ”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större”.  Dessa ord är sagda av en 1700-tals filosof, med namnet Thomas Thorild. Vi kom precis när de skulle stänga, men en serviceinriktad vaktmästare erbjöd oss att komma in ändå.

Den här gången fick tillfälle att titta på den enorma ljuskronan på nära håll. Den var nämligen nedtagen för rengörng och putsning. i normala fall hänger den högt upp under det vackra taket, och lyser bland annat på Orphei Drängar (OD-kören),när den har någon av sina bejublade konserter.

Det är faktiskt nyttigt att göra återbesök på gamla platser med jämna mellan rum. Det står flera runstenar runt om i parken, lätt att man bara går förbi dem. Denna gången stannade jag upp för att titta närmare på dem. Det finns en egen historia/berättelse om var och av dem. Den här restes till minne av.

”Igul och Torger lät uppresa stenen till minne av Kättilsfast sin far. Hjälpte själen Öpir rådde runorna” Stenen är upprest på 1000-talet. Visst är det fantastiskt att deras budskap finns kvar än idag? Jag tror att våra gäster var ganska nöjda med Rolfs guidning, han är lite av en uppslagsbok. Ja, kanske inte just när det gäller Uppsalas historia, men i alla fall….