Etiketter

,

Äntligen, efter tre långa dygn på djursjukhuset, har han fått komma hem. Man vänjer sig fort vid ett husdjur och saknar dem snabbt. Rolf har varit lite rastlös vid 22.00-tiden, har inte haft något att göra, kvällspromenad utan hund är inte lika kul. Igår fick han dock en ännu senare promenad, när han letade efter grannens katt en stund. Även den är nu hemma, välbehållen.

Bachus och hans husse är nu riktigt glada igen, hoppas vovven får vara frisk nu. Ute njuter vi just nu av ett praktfullt Kungsljus. Fick några små plantor av grannen för några år sedan, vilka vi satte vid boden. I år verkar det ha varit gynnsamt väder för denna växt, kolla så praktfullt den är.

Kungsljuset är egentligen ört, som är 2-årig. Första året bildar den bara en bladrosett av stora filtludna blad, året därpå växer den och slår ut med gula lejongapsliknande blommor. Den kan bli upp mot två meter hög, man ser på bilden att den här nästan är lika hög som boddörren. I gamla skrifter ( Anwisning til Växt-Rikets kännedom från 1792) kan man läsa, att förr torkade man blommorna till te. Det lindrar hosta och i samma skrift står även följande. ”Om man tar örten eller fröen och stötte och med mjölk formerande till små degklimpar kastade i sjön, bringar fiskar i dwala, at de upwända buken, och tages med händerne”.

Jag tror dock att jag nöjer mig med att njuta av dess prakt.