Etiketter

, , , , , , , , ,

Ta Prohm eller Djungeltemplet som det kallas, var ett länge bortglömt tempel i Angkor. Det har legat gömt, nästan helt överväxt inne i sin djungel. Rötter har trängt in bland stenarna, som sakta men säkert blivit ett med naturen. Själva byggnaden är fyrkantig och består av flera små hus, vilka omges av en mur.

Det är enorma kapokträd som har slingrat sina stammar och rötter kring de gamla husen.

Templet byggdes 1186 av khmerkungen Jayavarman VII, han byggde detta för att hylla sin mor. Det har bevarats så som det upptäcktes en gång i tiden och är numera upptaget i UNESCOS världsarvslista

Eftersom det är en tät vegetation runt hela templet, har man röjt upp gångar, så att turisterna kan gå runt och titta på det. Man bör dock komma ihåg att det är tät djungel runt och att det ännu inte är helt röjt i området efter kriget. Det är strängt förbjudet att på egen hand gå runt utanför tempelområdet, på grund av minrisken.

Detta tempel upplevde jag dels trolliknande magiskt och dels lite spöklikt. Vilket inte är så konstigt när man ser alla ormliknande jätterötter som slingrar sig runt. Inte en plats man direkt vill övernatta på. Hur man överhuvudtaget kan bygga upp dessa tempel är för mig en gåta, det ligger ju tusen och åter tusentals stenar överallt. Vilken skall vara var?

Det finns ett annat namn på templet, nämligen Angelina Jolie-templet. Namnet har det fått efter den amerikanska skådespelerskan Angelina Jolie (Lara Croft) som 2001 spelade huvudrollen i filmen Tomb Raider. Filmen spelades in i och runt detta tempel.

Kambodjanerna är väldigt stolta över detta med filminspelningen och över Angelina. Hon blev personligen intresserad av Kambodja och har skänkt många miljoner för att restaurera templet samt till övrig utveckling av landet. Hon lär även ha adopterat ett litet barn från Kambodja. Vår guide talade väldigt väl om henne och berättade att de väntade henne åter till landet inom kort. Dels för någon invigning och dels för att hon ville göra en ny donation. Det har även spelats in en uppföljare till Tomb Raider som väl lär komma ut snart.

Vi såg många tecken på att restaurationerna är i full gång och det kändes väldigt bra att man bevarar dessa historiska monument för eftervärlden. Det kändes även bra att få höra berättas med sådant engagemang, om att det finns personer som har ekonomisk möjlighet att hjälpa till och även gör det.