Etiketter

, , , , , ,

Kambodja Cultural Village ligger strax utanför Siem Reap, cirka 3 km från den internationella flygplatsen. Detta är ett ställe som är byggt för att bevara och utveckla den kambodjanska kulturen. Byggandet startades 2001 och blev klart i januari 2004. Adressen är National Road 6, Krours Village, Svay Dangkum Commune, Siem Reap, för den som funderar på att besöka det. Här nedan syns entrén till ”parken”.

Det är noga med vad man tar med sig in, ingen bomb, ingen hund och ingen videokamera. Lite annrolunda bilder än vad vi är vana med. Ett besök här och du får ta del av den kambodjanska kulturen.

Det finns två museér som visar de mest välkända personerna i Kambodja, med början från första århundradena till idag. Det finns drottningar, kungar, munkar, filmstjärnor med flera. Här såg vi två vaxdockor, förställande King Norodom Suramarith (1896-1960) och Queen Sisowat Kassamak (1904-1975).

Bilderna ovan visar miniatyrer av palatset som finns i Pnhom Penh.

Här försöker en målning illustrera hur det gick till när Angkor byggdes av de gamla Khmererna.

Kulturområdet är uppbyggt på olika sätt, små minihus, vaxdockor, men även i form av danser och olika uppträdanden. Ovan är ett exempel på byggnader som skall visa hur man trodde att exilkhemererna bodde i USA runt 1970. En typisk träkyrka från amerikanska södern och små trähus.

Jag råkade gå förbi när personalen tog en paus, antar att de ligger och beundrar de vackra målningarna. Om man verkligen vill ta del av utbudet här på rätt sätt, bör man spendera en hel dag. Det gäller att ha ett öppet sinne när man går runt. Detta är ett tillfälle att lära sig lite om Kambodjas historia på ett lätt sätt. Det är inte bara turister som går hit, platsen besöks lika mycket av kambodjanerna själva. Nedan är en livs levande liten inhemsk besökare. Visst är hon underbar.

Det finns bra med toaletter, restauranger och även en shopp. För den som inte vill gå runt på egen hand kan man få åka i små bilar, typ golfbil. Ett besök här kan upplevas som turistiskt men även lärorikt, man väljer själv.