Etiketter

, , , , , , , , ,

Opp Amaryllis, vakna min lilla! Vädret är stilla, luften sval. Så sjöng Carl Michael Bellman redan på 1700-talet. Visst har mina Amaryllislökar vaknat och visst är luften sval. Det var dock meningen att de skulle vakna redan till jul och inte på trettondagen, ja misstag sker i de bästa familjer.

003.JPG1

Nåväl vacker är den i alla fall, jag har faktiskt två amaryllislökar som blommar just nu. Den på fotot ovan har två stänglar och just nu sju blommor.

Amaryllisen, som ursprungligen kallades för Amaryllis equetris av Linne, fick det namnet, eftersom Linne tyckte att de två översta/höga bladen liknade öronen på en häst. Kom av latinets equus, som betyder häst, kanske gör den det om man har gott om fantasi. Amaryllisen är ju sedan länge, en älskad julblomma i vårt land men hur många vet hur det hela började. Det var två män från Holland som började odla dessa lökar i Afrika, startade denna odling strax efter andra världskriget år 1945. De hette Floor Barnhoorn och Harry de Leeuw. Företaget heter numera HADECO och drivs idag av Barnhoorns tre söner. Hippeastrum är växtens vetenskapliga namn men kallas i dagligt tal för Amaryllis.

Visst finns det fler företag i bland annat Holland som odlar och förädlar Amaryllislökar. HADECO är dock en  föregångare. Vi är dock glada för att de finns, denna julblomma som har glatt generation efter generation i vårt land under jultiden.

010.JPG1Vill ni ha den kvar till nästa jul? Skär då bort blomstänglarna när blommorna vissnat, tillför gärna blomsternäring varannan vecka till mitten av augusti. Krukan kan placeras ut i maj i halvskugga, får dock inte stå ute när det är frost. I september ger man den mindre vatten två veckor för att sedan sluta helt.

Lägg den svalt och torrt i 2-3 månader, därefter plantera i kruka med ny jord. Efter detta kommer er Amaryllis att återuppstå. Kan vara värt besväret om man har en stor fin eller annorlunda lök.