Etiketter

, , , , , , , , ,

Den närsynta bofinken Knut har vi hört talas om genom Eva Rydberg men den nyfikna blåmesen är en ny bekantskap. Satt så fint på fönsterblecket idag, flög inte ens iväg när Rolf passade på att föreviga honom.

013.JPG1

Kanske hade han hört att vi skulle äta pannkakstårta och var lite nyfiken på dess utseende. Nu var det inte hos oss denna skulle inmundigas utan hos sonen med familj eftersom detta var önskemål från födelsedagsbarnet Viggo. En av Viggos födelsedagspresenter var en ryggsäck att användas när han går ut på sina skogsäventyr. Han är ganska naturintresserad, kan även ge tips på bra böcker för en 11-åring. Hans mormor hade bland annat köpt de två första i en serie som skrivits av Christer Fuglesang, de såg lagom spännande ut.

Pannkaka, en rätt som jag tror älskas av alla barn, det är dessutom en mycket gammal maträtt. Första gången det skrivs om pannkaka är 1538 i en skrift av Olaus Petri men man tror den lagades redan på forntiden.

028.JPG1

Så här vackra pannkakstårtor som denna med grädde och jordgubbar var nog svårt att laga på de gamla stekpannorna med tre ben som stod över elden. När man så småningom fick vedspisar gick det betydligt lättare, för då kunde man använda stekpannor vilket vi gör än idag, såvida man inte har en pannkakslagg.

För att få fett till stekning samt bättre smak började man ofta med att steka lite fläsk och vips var fläskpannkakan uppfunnen.

025.JPG1

Chokladpannkaka är mer sällsynt, dock är det väldigt gott som tårta.

Annons