Etiketter

, , , , , , , , , ,

Åker man Siljan och Orsasjön runt är ett besök i Orsa björnpark ett naturligt stopp. Parken är belägen vid det populära skidområdet Orsa Grönklitt och ligger strax utanför Orsa. Denna rovdjurspark är stor, hela 325 000 kvm och är därmed Europas största rovdjurspark. Det är en av anledningarna till att det är så trevligt att gå runt där, alla djur har stora naturliga hägn och bor långtifrån de små ytor man kan se i en del djurparker. Här kan de också gömma sig om de vill vara i fred, så ibland kan det vara svårt att se dem.

En björn av det mer sällsynta slaget är en Kodiakbjörn, han kom till parken i juni 2012 och heter Taquka. Han fick flyga från Alaska till Sverige där han togs om hand efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten. Kodiakbjörnarna är världens största på land levande rovdjur, de kan bli dubbelt så stora som en vanlig brunbjörn. Den största påträffade kodiakbjörnen vägde 757 kg.

080.JPG1

Här är Taquka på väg ut i vattnet för att fånga äpplen och apelsiner vilket han äter som mellanmål. Apelsinerna kan han skala själv.

Dalarna aug 2014 126.jpg1

Naturligtvis finns där även ”vanliga” brunbjörnar, här ser vi en av dem på väg att söka skydd från det ihållande regnet. Brunbjörnen är Skandinaviens största rovdjur och kan väga upp runt 300 kg samt bli 40 år gammal.

Dalarna aug 2014 112.jpg1

I parken finns även en Amur-Sibirisk tiger, denna är starkt utrotningshotad bland annat av tjuvjägare. Idag går den endast att finna i Amurområdet i östra Ryssland på gränsen till Kina. Den kan hoppa 3 m rakt upp i luften och 6 m rakt fram. Den har dessutom massor av löst skinn på magen, det skyddar när andra djur försöker bita eller klösa dem.

112.JPG1

Extra spännande var det att se de två lodjuren, Lynx Lynx på latin men här i djurparken heter de Einstein och Isa. De hittades när de var små och föräldralösa och togs då till djurparken. Här har de fått ett stort hägn att springa runt i och trivs utmärkt. Lodjur kan bli upp till 17 år och blir 70 cm höga och väga mellan 15 – 25 kg, riktigt söta med sina tofsar på öronen.

Ett besök i djurparken som öppnade redan 1986 är en heldagsutflykt, man kan se djuren bli matade, höra små föredrag om de olika djuren, lekplatser för barnen, fikaplatser och mycket mer. Barnbarnen var mycket nöjda med dagen och att det regnade småspik gjorde ingenting.

 

 

 

Annons