Etiketter

, , , ,

Varifrån uttrycket ” lätt som en plätt” härstammar ifrån vet jag inte men att det menas, vara lätt att genomföra vet jag. Sedan kan man ju undra vad som menas med plätt? Närmast tänker jag förstås på plättar och att de skall vara lätta att göra, det är dock en sanning med modifikation (detta uttryck som min fysiklärare älskade att säga). Min svärmor gjorde kakor som hette just det, plättbakelser och de var väldigt goda. Nu fanns just det receptet i boken, Vi bakar hemma och bredvid receptet hade hon skrivit, Bra! Passade mig perfekt eftersom jag dels ville ha något lättbakat och dels något jag visste smakade bra. Nu delar jag med mig av det och hoppas att barnbarnet är nöjd med dem i morgon för de är bakade i mitt anletes svett och det var inte lätt som en plätt.

002.JPG1

Plättbakelser recept cirka 20 stycken

Smält 100 gram margarin, låt det kallna och rör det sedan poröst. Blanda i 1 ägg och 1 dl florsocker, rör det slät och häll slutligen i 1 dl vetemjöl och rör. Lägg 1/2 msk smet i varje rundel på plättlaggen och strö på hackad mandel och pärlsocker. Grädda dem i 225 graders ugn cirka 5 – 8 minuter tills de är ljusgula. Lossa dem genast och böjde dem över en brödkavel, liten flaska eller annat. Glöm inte att plättlaggen måste kallna emellan.

Det var här jag gjorde mitt misstag med varm lagg håller de inte ihop utan smeten så att säga smälter ner. Det fordras tålamod för att få ihop att antal men det är värt besväret och de går att frysa.

Annons