Etiketter

, , , ,

Sju sorters kakor finns det en gammal receptbok som heter, den har nog funnits i många hem. Den kom ut 1945 och har sedan dess omarbetats ett antal gånger finns dock att köpa än idag. Bokens namn kom av att man förr skulle servera sju sorters kakor till kaffet. I början av 1900-talet var sju sorters kakor till kaffet en undre gräns för vad skulle serveras. Ett ganska så svårt mått då man ansågs som snål om man serverade mindre antal och högfärdig om man serverade högre antal. I alla fall om det skulle räknas som ståndsmässigt. Kafferepet som kan betecknas som ett socialt möte förekom ofta i samband med firande av olika slag eller när syföreningen hade möte. Under mitten av 1900-talet var det populärt för att sedan dala i intresse men under 2000 har det återuppstått och intresset för kakor har spritt sig. Man bör dock komma ihåg att dessa sju sorter var småbröd, mjuka kakor och tårtor räknades inte in i dem. Småkakor är oftast små, spröda, söta och gjorda av mördeg och smaksatta och formade på olika sätt. Exempel på kakor som gärna räknades in bland de sju är mandelmussla, bondkaka, drömmar, finska pinnar etc.

Ett av barnbarnen har nyss fyllt år och hon skall ha ”födelsedagsfika” i helgen, jag har då lovat att baka lite till detta fika. Om jag får ihop sju sorter kan jag inte lova men två är ju redan gjorda. Tur att jag fann den här kakboken jag skrev om i går. Då gjorde jag en lite ”fattigmanskaka” så nu blir det, Herrskapsbröd.

013.JPG1

Herrskapsbröd recept Cirka 60 stycken

200 gram margarin röres med 1 dl strösocker. Blanda sedan i 1 1/4 dl potatismjöl och 4 dl vetemjöl och arbeta degen smidig. Skulle den kännas torr o smulig ha lite mer margarin. Rulla ut degen i fingertjocka längder och tryck till dem. Skär dem i 5 cm längder och lägg på en plåt. Grädda i medelvarm ugn (225 gr) i 8 10 min.

Annons