Etiketter

, , , , ,

Satt idag och tittade lite på bilder från tavlor jag sett på van Goghmuseet i Amsterdam de var målade av Vincent van Gogh, även om museet har tavlor av andra kända konstnärer som målade under samma tid, gillar jag van Gogh bäst. Den tavla av holländska målare jag tycker bäst om är ”Flicka med pärlörhänge” av Johannes Vemeer, denna tavla hänger på museet i Haag. Kanske är det så att jag fastnat för den bara för att jag läst boken med samma namn. Tavlan blir så mycket intressantare när man läst historien, kan rekommendera boken skriven av Tracy Chevalier.

 flicka-med-parlorhange

Det här med konst kan man diskutera länge, alla har vi olika smak i frågan. Konstnärer finns det gott om och en del blir kända andra inte. En del målar för pengar en del för sitt nöjes skull. Vilka tavlor som blir bäst är svårt att säga, folk vill gärna ha kända namn på väggarna och kanske är det pengainvesteringar för andra. Konst är så mycket mer, den skall inte bara vara en prydnad den skall ge mycket mer. Konst skall tala till betraktaren och ge något värdefullt till dess sinne.

002.JPG1

Vi har en vägg hemma som kallas barnens vägg det är den finaste konstsamlingen vi har, och de hänger på denna vägg. Vi känner konstnärerna väldigt väl kanske för att det är våra barnbarn. Dessa tavlor målades med fingerfärg när barnen var mycket små. Det ligger ansträngning bakom och en enorm stolthet syntes i deras ögon när de överlämnades. När jag tittar på dem, i princip varje dag blir jag glad och ljus till sinnet och känner en stor tacksamhet att vi har en sådan konstskatt. Det finns bara ett fåtal exemplar och deras morföräldrar har de andra.

Annons