Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Efter att ha tillbringat nästan en hel vecka i Holland, närmare bestämt Amsterdam och Alkmaar är huvudet fullt med nya intryck. Givetvis tog vi en hel del foton, kanske upp mot 800 men då skall de som inte är så bra tas bort. Kanske blir det då 100 kvar skulle jag tro. Årstiden för ett besök i Holland är naturligtvis april/maj då tulpanblomningen är som vackrast. Försökte besöka de mest populära turistattraktionerna i Amsterdam, vilket inte lyckades då det skulle ta mycket lång tid. Dessutom har vi människor olika smak och intresse, vad som är turistattraktion eller inte är ett personligt val. En plats vi besökte och som jag fann väldigt intressant (kanske beror det på att jag är nyfiken på religion och historia) var Begijnhof.

330.jpg1

 Begijnehof är en av de äldsta innergårdarna i Amsterdam och anlades redan under 1400-talet. Idag är det mest privatpersoner som bor här, ursprungligen var det en plats för Begijntjes som är ett katolskt systerskap. Detta samfund bildades redan år 1150. Ingången till området är inte helt lätt att hitta men den ligger på Gedempte Begijnsloot.

331.jpg1

Väl innanför porten öppnar sig en fantastiskt rogivande och vacker innegård omgiven av charmiga hus. De 47 husen runt innegården är byggda i typisk Amsterdamstil, höga och smala och spetsiga, det är inga radhus utan hopbyggda ”vanliga” hus. 320.jpg1 Varje hus har sin egen stil och en del fasader är faktiskt så gamla som från 1700-talet men själva huskroppen kan vara betydligt äldre. Det finns även några som är byggda med gotiska träramar. Nummer 34 är det äldsta i dag fungerande huset i Amsterdam. Här bodde främst kvinnor vilka levde som nunnor dock utan att avge några livslånga löften. De levde inte heller i någon avskildhet utan kunde när som helst lämna Begijnhof för att gifta sig om de så önskade. Deras främsta uppgift var att ta hand om sjuka och äldre personer.

250.JPG1

Idag är Begijnhof platsen för den engelska reformerta kyrkan. Innan kalvinisterna tog makten gick beginerna i denna kyrkan. Den stängdes 1578 och överläts 1607 till en grupp engelska och skotska pressbyterianer och döptes då om till Engelske Kerk.251.JPG1

253.JPG1

Kyrkan har flera fantastiska glasmålningar som var och en har en egen historia att berätta. 307.jpg1 På gräsmattan framför kyrkan står en staty vilken föreställer en begin klädd i sin traditionella huvudduk och sin fotsida klädnad i ofärgat tyg. 323.jpg1.jpg1 Utanför kyrkan vid en gångväg nästan i rännstenen ligger Cornelia Arents begravd. Hon ville gottgöra för sin familjs omvändelse till protestantismen på detta sätt. Hennes kista lämnades i kyrkan den 2 maj 1654 men nästa dag hade den som genom ett under flyttats till den plats hon ville bli begravd. Så blev det och därmed fick hon sin vilja genomförd till slut. 322.jpg1 När man går ut från gården skall man passa på att titta på de vackra relieftavlorna som sitter på murens insida. Dessa har tidigare suttit på de gamla rivna husen. Alla har bibliska motiv och är väldigt vackra Så här intressant kan man tillbringa några timmar i Amsterdam, innegården är öppen för allmänheten mellan 09.00 – 17.00 och är väl värd ett besök, dessutom är det gratis.

Annons