Etiketter

, , , , , , , ,

Amsterdam Museum ligger i centrum av staden, dessvärre kom vi inte på det förrän sista dagen vi alla var där. Detta museum är utan tvivel ett av de intressantaste men tar nog minst 4-5 timmar i anspråk om man vill se lite av det. Det är Amsterdams historia som visas i bild, skulpturer, berättelse med mera. På ett annorlunda sätt visar man hur den lilla fiskebyn vid floden Amstel växer upp till en av världens absolut vackraste och charmigaste städer.

Där finns en ”shooting Gallery”, en täckt gränd av vägen in till museet en s.k. museigata, det är fritt inträde. Här finns grupporträtt målade mellan 1530 och 207 av kända konstnärer som Bartholomeus van der Heist, Erwin Olaf m. fl.

336.jpg1

Där finns även en stor trästaty av jätten Goliat som är över 350 år gammal. Bredvid honom står David. De är hämtade från historien om David som dödade jätten Goliat genom att kasta en sten på hans tinning. Många har säkert läst den bibliska historien. Dock blev såväl jag som en väninna lite snopna eftersom vi aldrig föreställt oss att längdskillnaden på de två var så stor.

256.JPG1

Albert Jan Vinckenbrink är fader till statyn som tillverkades 1648 -50 helt gjord i trä. Där finns en inbyggd mekanik som gör att Goliat kan vrida på huvudet, vi kom inte på hur. Så småningom visade guiden oss att ha han hade en fjärrkontroll med vilken han styrde rörelserna. Av naturliga skäl var detta av ett senare datum.

261.JPG1

1812 målade Mattheus Van Bree denna tavla av Napoleon Bonaparte vilken visar hans intåg i staden ridande på sin gråa arabhäst. Tavlan visar hur han den 9 oktober 1811 mottog nyckeln till Amsterdam, ligger på kudden den vänstra sidan om hästen. En fantastisk målning som gör sig bättre utan min blixtlampa.

258.JPG1

Ibland har man tur, vi stötte på en mycket trevlig guide som mer än gärna berättade om de saker vi såg. Av någon anledning är inga herrar med på kortet kan det månne vara så att guiden var för trevlig.

Mattan nedanför är en textil komponerad av textilartisten Barbara Broekman, namnet på verket är ”Min stad – En beröm av mångfald”. Storleken är 40 x 3 meter. Mattan består av 180 rutor vilka var och en representerar en nation, varje nation har fått lämna ett mönster som är representativt för dem. Just nu ligger den utlagd på ”museigatan” och det är fritt att beskåda samt gå på den.

343.jpg1

 

260.JPG1

Sveriges ruta är 42 C och har ett motiv hämtat från vår samiska kultur. Här skulle vi kunnat gå länge men då hade jag väl skrivit en roman om det hela. Kanske lika bra att vi inte hann se allt.

Annons