Etiketter

, , , ,

Efter en dryg veckas ledighet eller ledighet förresten den har varit full med massor av ”att göra saker”. Men ändå trevlig, nu är jag nästan tillbaka i vardagen igen. Sommaren är inte slut ännu, ja egentligen har den ju inte ens börjat men ändå en del saker är som vanligt. Bären till exempel, dock har årets jordgubbssäsong varit ganska kort och jag tycker mig se en förändring vad gäller dessa. Jag tycker mig minnas att när man tog bort skaftet så följde det med en vit ”sträng/stjälk/ men nu sitter bladen hårt och hela bäret är rött. Dessutom har de varit ganska hårda, vart tog de svenska solmogna söta jordgubbarna vägen??

005.JPG1  Det blev i alla fall nio burkar med jordgubbssylt på bara bär och socker och som ni ser så hackar jag dem i små bitar. Detta är för att det skall var bär i hela burken med sylt och inte som jag brukar få det, bär högst upp o sedan bara gelé.

001.JPG1

Gelé, ja jag fick hjälp av barnbarnet Vanna nio år att plocka röda vinbär och som ni ser har det varit lite olika med rensningen. Vänstra bunken är det 2 kg rensade bär i och i den högra 1.8 kg orensade. De är plockade samtidigt och på samma tid. Vem har gjort vad, bara att erkänna det är jag som plockat den högra.

013.JPG1

Eftersom jag hade lite tillgång till Norrlands guld dvs. Hjortron passade jag på att koka fyra burkar sylt av dem också. Tänk vad man känner sig nöjd när man bidragit till hushållet och det med bara kostnaden för socker. Skämt åsido finns det någon härligare känsla än att se och känna bärens fantastiska färger och dofter när man gör vinterförvaring av dem. Nu gäller det bara att komma ihåg att de finns i källaren medan de fortfarande är ätbara.

Annons