Etiketter

, , , , , ,

Alvastra klosterruin skulle man kunna skriva en hel bok om men jag är glad om jag lyckas förmedla lite om denna sevärdhet på min bloggsida. Det var för längesedan närmare bestämt år 1143 som det kom en grupp utländska munkar till det vackra landskapet nedanför Ombergs fot i Östergötland. Det är lätt att förstå deras känsla, för än idag när man står på platsen kan man känna det stilla lugnet och se naturens skönhet strömma mot sig.

461.jpg1

Vi hade med andra ord tur eftersom jag tror att vi fick uppleva lite av den känsla som dessa munkar upplevde vid sitt besök. Dessa munkar vilka tillhörde Cisterciensorden och kom från Clairvaux i Frankrike beslöt sig för att uppföra ett kloster på denna plats

091.JPG1

Platsen är bra skyltad och man får information om dess historia små plakat vid de olika ruinerna. Här läser Rolf in sig på byggnadens olika delar.

090.JPG1

I Frankrike hade man kommit längre vad gällde teknik, administration och byggkonst. Denna kunskap förde nu munkarna med sig till Sverige vilket man kan se även om det endast är ruiner kvar. Abbotens hus till exempel, han hade alltid en egen bostad som antagligen innehöll matsal, kök och kapell. Kom det tillfälliga gäster till klostret fick de alltid äta hos abboten.

100.JPG1

098.JPG1

Här ovanför syns ingången till Abbotens hus och på bilden nedanför är en bild från kök/matsal själva kapellet låg vid sidan om. Vi får hoppas att golvet var något torrare på den tiden, vilket det antagligen var eftersom man faktiskt hade en form av vatten och avloppssystem.

500.jpg1

Klostret som antagligen är den första byggnad i Sverige som byggts i gotisk stil, vilket man kan se på de spetsiga bågarna i det stora valvet. Jag tror att Bachus är lite intresserad av denna arkitektur medan hans husse verkar intresserad av något annat?

468.jpg1

En nymodighet som fanns i klostret var tvättrummet eller som det heter Lavatorium.

103.JPG1

105.JPG1

Här på Alvastra kloster tillbringade Heliga Birgitta mycket av sin tid och det var även här som hennes make Ulf Gudmarson bodde och dog år 1344. Gravstenen är inte original eftersom det visade sig att den nöttes för mycket av tidens tand. Den är alltså utbytt men man kan se den ”äkta” på Historiska museet i Stockholm.

109.JPG1

Här ligger välbördig riddare herr Ulf Gudmarson lagman i Närke, fordom den saliga Birgittas make, som dog i Herrans år 1344 den 12 februari.

Ja så står det på gravstenen men frågan är om han verkligen gör det. Är man historieintresserad är detta kloster väl värt ett besök, är man bara lite nyfiken ja då är denna hemsida inte så dum http://wadbring.com/historia/sidor/alvastra.htm

Annons