Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Ju fler kockar desto sämre soppa, kan stämma i andra sammanhang också som när man läser almanackan till exempel. Torsdagen som var den dag då det brukar komma små ”påskkärringar” som lämnar ett eget gjort påskkort och får lite godis som belöning. Det visade sig att de små vuxit upp och har en helt annan sysselsättning för sig denna dag. Inte blev det någon resa till Blåkulla för egen del heller.

För det första har jag ingen katt, för det andra är kaffepanna kvar i fjällen och för det tredje har jag bara en kvast och även den är i stugan. Sedan har jag problem med vilken kurs jag skall hålla, för var ligger Blåkulla? En del säger att det är i närheten av där man bor, andra att det ligger utanför Marstrand och jag har även hört att det ligger utanför Kalmar. Med andra ord helt omöjligt att ta sig dit, vill man dessutom vara lite allvarlig så har man glömt vad det egentligen symboliserar för tankarna går till de gamla häxjakterna en tragisk del av vår historia. Vill ni läsa lite om det kolla på http://norr.ismennt.is/svenska/Tema%209/haxorna.htm  En intressant berättelse om något som snart är bortglömt.

Därefter kom långfredagen som min väninna och jag hade lite olika uppfattning om, hon firade den i torsdags och jag i går på så sätt fick vi två långfredagar. Med tanke på dess innebörd blev det en lugn middag i trevligt sällskap vi befinner ju oss nu i de sista dagarna av stilla veckan.

Det blev en dag på landet och det första som mötte oss var en härlig påskdekoration skapad av värdinnan själv.

004.JPG1

Den obligatoriska ankkrukan åker alltid fram vid denna högtid och nog är det en fin prydnad vid trappan.

008.JPG1

Till middag vankades det laxmousse till förrätt

016.JPG1

men självklart var det påskharen som fått offra sig denna dag, den serverades i form av en härlig gryta. Påsken firas på olika sätt världen över, här serverades det ett smakrikt hembakt bröd och då kom jag att tänka på just påskbröd.

011.JPG1

Det är något som förekommer inom den judiska påsken, pesach och har sitt ursprung i det osyrade brödets högtid då man åt osyrat bröd i skördetidens början och herdarnas våroffer var att varje familj åt av ett lamm som slaktats, påskalammet.

Ibland är det bra att stanna upp och tänka över varför vi gör si eller så, påsken är inte bara till för mat och mätte.

Vill bara förtydliga att vi nu är överens om dagordningen igen o fullkomligt överrens om att det är påskdagen i morgon.

Annons