Etiketter

, , , , , , , , ,

Visst finns det stunder när man önskar att man skulle bli så där lagom sjuk, inget besvärligt eller så. Nej bara så att det är helt legitimt att man kan halvsitta i sängen och få mat o förfriskningar framburna till sängen. En stor packe med böcker att njuta av, dessvärre/dessbättre blir det aldrig så blir man sjuk önskar man snabbt att man ska tillfriskna fort. Den här gången orkade jag inte hålla ögonen öppna och tanken på att hålla i en bok var fjärran. Men det finns något som heter ljudbok och utan min Mp3 skulle det varit väldigt trist.

Den första jag avverkade var, En mörk strimma av ljus skriven av en författare från Syrien, Samar Yasbek.

En mörk strimma av ljus

Citatet nedan är hämtat från Adlibris

”En mörk strimma av ljus är en roman om två kvinnor, starkt beroende av varandra, men det är också en berättelse om klass och patriarkatets makt i Syrien.”En perfekt ingång till Syrien som vi vet väldigt lite om. Den är vacker, skrämmande, sorglig men det finns också en gnutta ljus, ett hopp i boken.” Magnus Utvik ger boken betyget 4 av 5 i Gomorron Sverige”Yazbek utforskar också på ett intressant sätt frågan om makt, vem som besitter den och hur den kan förskjutas. Det är gripande.”

Lite annorlunda och kanske sådär men det är klart den beskriver ett liv jag inte har någon kunskap om så läsvärd ändå.

Den andra boken, Mellan fyra ögon är en deckare av Denise Rudberg.

Mellan fyra ögon

Jag har läst ett par av henne förut och de är lite lika i handling. Inköp av ostron o färska räkor på Östermalmshallen, lite märkeskläder och fester med kändisar. Avbrott för lite mord och träffar med gamla pojkvänner som växt upp o gjort karriär. Viner av hög kvalité och lite mat på nån kvarterskrog, ger en liten inblick i de fina salongerna. Nja inte riktigt min stil, men att lyssna med ett ”halvt öra” när man lite febrig OK.

Den tredje boken, Rån och inga visor av Catharina Ingelman – Sundberg. Ytterligare en bok om pensionärsligan.

Rån och inga visor

Första stycket är från Adlibris info.

”Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högre och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl.”

Den här gången har ligan siktet inställt på ”svenska skattefifflare” på Caymanöarna. Som av en händelse är bokens innehåll väldigt aktuellt idag. Här går ingen fri även den ärligaste polis kan falla antingen för kvinnor eller pengar. Ja det kan tyckas att den är lite barnslig och visst bör man vara lite äldre för att uppskatta den.

En glad, övertygande kriminalkomedi full med mänsklig värme. Med den motiveringen fick Catharina Ingelman-Sundberg ta emot ett fint italienskt skönlitterärt pris, Premio Roma,  häromdagen för sin feelgood-roman om en busig pensionärsliga, Kaffe med rån.” Så skriva kan hon. Jag måste ändå betona uppläsaren Rolf Skoglund så fantastisk det var som att ha en hel teaterensemble i rummet. Att kunna briljera med olika dialekter, tonfall med mera, ja det gjorde boken till ett verkligt nöje.

Det tog många dagar och nätter att lyssna igenom de här tre böckerna, kan delvis bero på att jag somnade hela tiden. Fick därför lyssna minst fyra gånger på varje stycke för att få ett sammanhang men skam den som ger sig.

Annons