Etiketter

, , , , ,

Då har vi firat 2016 års Valborgshelg, en helg som i princip bara firas i Sverige, Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Anledningen att vi firar Valborg är det säkert inte många som vet, det är inte brasor och fester. Nej, det är till minnet av ett helgon, Valborg som blev helgonförklarad den 1 maj (Heliga Valborg) och hon dog år 799. Hennes namn kopplades samman med denna dag och med de förkristna germanska festerna som hölls dessa dagar. Speciellt trodde man att häxorna på Valborgsnatten (31 april) red på kvastar eller getabockar till gamla offerplatser. För att stävja detta tände man eldar på olika höjder för att skrämma iväg det onda. Härav kom så seden att tända brasor på valborgskvällen.

Numera är det ofta körer som sjunger ”Sköna maj välkommen” med flera sånger, någon håller ett tal till våren också är det maten. På Valborg skall man äta inlagd sill och potatis, det är även vanligt att man träffas några stycken och ha en grillkväll. I studentstäderna firas det rejält, exempelvis i Uppsala var det 35 000 personer som stod på stadens gator och lyssnade på tal och vårsånger. Att beskriva detta firandet skulle ta lång tid.

Sveriges konung Carl XVI Gustav fyllde 70 år i går och det firades med pompa och ståt. Allt från tidig morgon till sena kvällen, det var högmässa, vaktombyte vid slottet, färd med häst o vagn ja med andra ord hade han riktigt hektisk dag. Enligt gammal sed tog han emot folkets hyllning tillsammans med övriga familjen.

007.JPG1Jag tycker det är en så härlig bild, ett riktigt ledigt familjefoto, en stunds samvaro mitt i allt det hektiska.

Utsikten mot Stockholm från den här platsen är inte helt fel, visst är det en vacker stad ”Staden mellan broarna”.

011.JPG1Lite senare på eftermiddagen kunde man på TV se kungen berätta lite om sitt liv, mycket har hänt under hans 70-åriga levnad.

021.JPG1

Valborgsmässoafton är en dag då man verkligen känner att nu är våren här oavsett väder. Hellre fryser man än bär vinterjacka. Så nu vet ni, nu är det vår. Själva firade vi sonens födelsedag som ju faktiskt är en lite viktigare dag och dagen till ära hade 10-åriga barnbarnet bakat en tårta till pappa. Måste säga att hon är duktig på att dekorera och smaken var det inget fel på heller. Lägg märke till att mandarinklyftorna ligger motsols i sina rader.

022.JPG1

En riktigt färgglad bild men det kan man inte säga om bilden vårt lite äldre barnbarn sände. Hon sitter just nu på Hongkongs flygplats i väntan på flyg till London, kan det bli gråare??

Hongkong flygplats.jpg1

Annons