Etiketter

, , , , , , , ,

Bohus fästning ligger stor och mäktig på en höjd precis i kanten av Kungälv. Den började byggas 1308 av Norges kung Håkon V Magnusson. Meningen var att den skulle försvara Norges sydligaste gräns. Faktum är att trots den belägrades 14 gånger lyckades fienden aldrig inta den. Fästningen var norsk och dansk de första 350 åren och blev svensk genom freden i Roskilde. Alltid lär man sig något.

DSCN7715.JPG1

Den måste ha varit otroligt pampig man kan se hur höga väggarna har varit när man går på den lilla vägen nedanför. Det roliga med denna byggnad är att den har fyllt många funktioner genom åren. Hem för kungligheter men även för fångar, soldater och andra.

DSCN7719.JPG1

1786 lämnade militären fästningen och då skulle den rivas. Plötsligt fans det gott om sten för att mura husgrunder. Kungälvs befolkning fick plocka vad de behövde från borgen.

DSCN7696.JPG1

Helt otroligt att det var tillåtet men så småningom ändrades detta och 1935 beslöts det att fästningen skull bli ett statligt byggnadsminne. Synd att man fick förstöra ett sådant här mästerverk till byggnad och för att inte tala om alla historiska tilldragelse som lätt kan glömmas bort. Överste von Börstell ser ut att ha varit en sjuherrans kraftkarl.

DSCN7702.JPG1

Ser man ut över nejderna när man står på de översta lämningarna av fästningen ser man onekligen långt bort. Tycker mig se stenbrott i fjärran, kanske det är där Kungälvborna tar sina stenar idag?

DSCN7728.JPG1

Man kan föreställa sig hur fantastiskt skickligt byggt det har varit, små hus, salar, stall och mycket mera. Bara att se lämningarna av olika hus och murgrunder är som att titta på en labyrint.

DSCN7750.JPG1

Några av de mer kända personerna som har bott här var Drottning Blanka och hennes gemål Kung Magnus. Drottning Blanka lär ha haft den heliga Birgitta som ”mentor”. På bilden ovan kan man se hur det kan ha sett ut på något av deras gästabud. En liten förklarande text på bilden under.

DSCN7744.JPG1

 

DSCN7731.JPG1

Naturligtvis finns det lite öppna ytor här också, på dessa händer det saker ibland. Guidningar naturligtvis men även olika temadagar och konserter, uppträdande mm. Varför inte ha ett gammaldags stämningsfullt bröllop här man kan faktiskt hyra för olika ändamål. Och som på många ställen har man även här gjort lite för barnen, frågerundor, prova pilkastning, dra sig över dammen på en flotte med mera.

DSCN7714.JPG

Så att göra utflykter till spännande historiska platser med barn är inga problem idag.

Annons