Etiketter

, , , , , , ,

Det finns tillfällen då man uppskattar saker lite extra mycket, speciellt då man känner sig lite dyster. När man är nere och kanske ledsen så är man av någon anledning inte hungrig och speciellt inte sugen på att laga mat. Tänk vad det känns skönt när någon skickar ett sms och frågar om man vill komma på lunch och det vill man ju. Den här gången var det en riktig höstsoppa på egenodlade och nyskördade rödbetor. Nämligen rödbetssoppa eller som den ju faktiskt heter Borsjtj och receptet härstammar från Östeuropa. Men det ursprungliga receptet kommer från det som idag heter Ukraina och ingredienserna är lite olika beroende på varifrån det kommer. Huvudingrediensen är dock rödbetor och det är dom som ger soppan dessa fantastiska röda färg.

birgit8-jpeg1

Med tanke på att jag inte alls gillar rödbetor, fast det är klart blir jag bortbjuden och det finns rödbetor på menyn brukar jag ta en liten skiva för artighets skull. Ja då är det lite lustigt men faktum är att den här soppan är väldigt god, det brukar bli två portioner för min del. Det tar lite tid att äta den eftersom värdinnan alltid har en nystärkt linneduk på bordet, jag måste alltså vara väldigt försiktig. Rödbetsfläckar är svårt att få bort.

birgit9-jpeg1

Till soppan serverades ett hembakt, otroligt saftigt bröd med oliver och allehanda nyttigheter i. Brödet heter ”hjälp mig” ja det är kanske inte det riktiga namnet. Benämningen har kommit till eftersom degen är väldigt kladdig och inte går att forma på något sätt. Har du väl blandat smeten och hällt upp den på plåten för att få ihop den och kommer på att du behöver ta fram en plåt, ta lite mjöl etc. ja då måste du säga ”hjälp mig”. Alltså kan man inte baka det när man är ensam hemma. Men gott var det.

Efter soppan serverades det en kalvdans ( kallas även kalvost, råmjölkspannkaka) vilket få mig att bli lite nostalgisk. Det var en rätt som jag ofta fick hemma hos mina farföräldrar men sedan jag blev vuxen var det i princip omöjligt att få tag i råmjölk. Råmjölk är den mjölk som kon ger ifrån sig efter att den har kalvat och mjölken är väldigt rik på protein. Just proteinet gör att mjölken stelnar vid upphettning och det är det man utnyttjar när man gör kalvdans. Denna dag serverades den med hemlagad svart vinbärssylt. Visst är det skönt när man får en spontan inbjudan på en lunch där värdparet dessutom lagt ner mycket möda på dukningen. Hörde faktiskt på TV idag att dukningen är 50% av måltiden, något att fundera på.

Annons