Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Naturligtvis tittade vi även på Florens stolthet den stora domen eller Basilica di Santa Maria eller Heliga Marias blommas basilika. Kärt barn har många namn. Man tror att namnet anspelar på den blomsterlilja som är Florens symbol, blommornas förebild lär vara Irisliljan.

dscn8362-jpg1

Den här enorma  katedralen  är säte för den Romersk-katolska kyrkans ärkebiskop i Florens. Kyrkan är berömd bland annat för sin stora kupol .

img_0227-jpg1

Den stora röda kupolen är ett mästerverk ritat av Brunelleschi, med sina åtta vita ribbor som böjer sig in mot marmorskulpturen på toppen och som blivit lite av  stadens symbol. Den syns över hela Florens och långt däröver. Kupolen blev färdig 1434. Brunelleschi själv är begravd i inne i kyrkan.

dscn8375-jpg1

Detta är en stor turistattraktion och vill man se kyrkan invändigt bör man boka biljett några dagar i förväg. Vi såg den enbart från utsidan, ja det är fel att säga såg för vi skummade över den med snabba blickar. Det finns så många konstverk, målningar, skulpturer så det är helt omöjligt att tillgodogöra sig allt. Nedan ett foto av en av dörrarna, där kan man föreställa sig hur vacker kyrkan är som är helt täckt av liknande konst.

img_0239

Inte långt från Katedralen ligger det L-formade torget Piazza della Signorina, vid ena sidan av torget finns några vackra statyer jag tror att de var verk av Michellangelo? ? Ett hus som ligger där är i alla fall Palazzo Vecchio (Old Palace) i dag är det stadens rådhus.

img_0248-jpg1

Det jag tycker är det mest intressanta vad gäller Florens, är historien om familjen Medici. Den ofantligt förmögna ätten som startade bankverksamhet och sedan i århundrade hade en stor makt i allt som hände inte bara i Florens. Vad sägs om detta, de bodde i palatset på andra sidan floden Arno men för att ta sig över till rådhuset måste de gå över bron, Ponte Vecchio. Det var bara det att på bron fanns det en massa fiskhandlare så fiskdoften var inte angenäm att andas in, dessutom kunde det ju regna och då blir man blöt. Därför byggdes det en gång från Rådhuset till Medicis palats och den går över valven som man ser på fotot. Idag finns det inga fiskhandlare, statusen har höjts och nu är det guldsmeder i stället.

img_0253-jpg1

En ny TV-serie har spelats in och började sändas i Italien i september i år. Det är bland andra Dustin Hoffman som har en huvudroll. Den heter Master of Florens och handlar om familjen Medicis historia. Handling, en politisk, familjedrama i början av 15-talet. Fadern Giovanni dies  Cosimo de ‘Medici befinner sig vid rodret för sin ytterst rika, bank dynasti familj, när hans far dör Giovanni plötsligt. 

Den vill jag gärna se. Vill man lära sig mer om denna familj så titta in på den här webbsidan:http://varldenshistoria.se/kultur/guider/historiska-storstadsguider/historisk-guide-mediceernas

img_0251-jpg1

Mat behövs när man går runt och vår guide tipsade om en liten restaurang som överraskade oss, låg centralt, stor rymlig och mycket humana priser. Det blev en trerätters som startade med en typisk Bruschetta, undrar varför det alltid smakar godare när man äter det i dess rätta miljö? Gott var det. Efter detta buss  50 km vilket tog cirka en timma.

img_0260-jpg1

Annons