Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Basilica di Santa Croce i Florens eller Heliga korsets basilika som den ju också heter är franciskanernas huvudkyrka i Florens. Det sägs att det var Franciskus av Assisi som grundade kyrkan, men den nuvarande byggnaden påbörjades av Arnolfo di Cambio år 1294. Den ligger på Piazza Santa Croce och ser väl egentligen inte så mycket ut för världen, javisst är den vackert men jämfört med den stora katedralen är den intetsägande. Det kostade 4 euro i inträde, frågan är om det är värt att betala för. Där bedrar man sig, vilken kyrka, vilken historia och vilka konstskatter mer än väl värt pengarna. Detta är mer än en kyrka det är både kyrka och museum, ett stort konstmuseum. Vill man verkligen se allt ja då bör man ha minst ett par dagar. När vi var där var tyvärr den fantastiska trädgården stängd.

dscn8378-jpg1

Kyrkan är enorm och överallt finner man glasmålningar, skulpturer, konstverk med mera.

img_0272-jpg1

De här målade, blyinfattade fönstren berättar en egen historia men dessvärre kan jag den inte.

img_0281-jpg1

Ska man upp i den här predikstolen måste man gå i trappan som finns inuti pelaren, får bara hoppas att de har elektrisk belysning där. Inte roligt för en präst att falla.

img_0290-jpg1

Många storheter är begravda i denna kyrka, nedan ser vi Dante Alighieri född år 1265 han var ju en av det medeltida Europas främsta författare. Skrev bland annat; Den gudomliga komedin. Egentligen är det bara en minnesgravvård eftersom han avled i Ravenna och där vägrar man att lämna ifrån sig hans kvarlevor.

img_0289-jpg1

Galileo Galilei, född 1564 i Pisa, bodde i Florens och var son till en musiker. Han är alltså begravd i den här kyrkan. Galilei var italiensk vetenskapsman och många känner nog igen hans namn Man brukar säga att med honom grundlades den moderna naturvetenskapen.

img_0273-jpg1

En annan känd man var Gioacchino Rossini född 1792 en italiensk operatonsättare. Hans mest kända verk är Barberaren i Sevilla.

img_0284-jpg1

Michelangelo är även han begravd i den här kyrkan men jag tog inget foto av det. När jag är ute och reser besöker jag gärna kyrkor vilket kanske märks. Det finns så mycket historia att hämta och efter att ha sett allt i dem brukar jag läsa om det när jag kommer hem. På så sätt åker man två gånger. Av tidsbrist hann jag tyvärr inte se alla de konstskatter som fanns där. Skulpturen av Dante som står utanför kyrkan får avsluta dagens blogg.

img_0293-jpg1

 

Annons