Etiketter

, , , , , , , , , ,

Vid den här tiden på året brukar det hagla in reklam i brevlådan. Det är främst tre olika branscher som ser till att vi får rejält med tändningspapper för öppna spisen.

Leksakskatalogen blir större och tjockare för varje år, våra barnbarn blir också större för varje år dock inte tjockare. Smyckeskatalogerna ser ut som de alltid har gjort och de ägnas inte heller så mycket intresse. Reklamen från bokhandlarna är desto mer givande, böcker är något man aldrig tröttnar på och den absolut bästa presenten. Kan dock vara lite svårt att välja, Rolf och jag läser väldigt mycket så där är det i princip omöjligt att finna något. Presentkort är alltid rätt i synnerhet när de kan utnyttjas digitalt, om man vill kan man skicka med en beskrivning av den bok man tänkt ge bort. På det viset kan mottagaren själv välja eller om man redan läst förslaget ta någon annan bok.

Själv har jag en liten bok där jag skriver in titlarna på böcker jag skulle vilja läsa, på det viset är jag alltid uppdaterad. Eftersom utbudet på nya böcker har varit väldigt stort senaste åren hinner man inte riktigt med att läsa alla när de kommer ut. Vilket är bra för då köper jag dem i pocket. Våra bokhyllor är fulla så där får inte plats mer. En pocket bok kostar inte mer än en veckotidning, när man har läst kan man ge bort den med gott samvete.

de-ode-falten

Elly Griffiths är en härlig författare med humor och värme. De här böckerna bör man läsa från början först då känner man att man har fått en ny vän i Ruth Gallaoway, den lite sträva rättsarkeologen. Hon blir alltid indragen i något mord och verkar inte komma undan sitt samarbete med Harry Nelson, hennes specielle polis. En bra bok med lagom spänning och fin skildring av den karga naturen där hon bor.

irene-panik

Carin Hjulström är en lite yngre författare som skrivit en hel del böcker om ung tjej och hennes intåg på arbetsmarknaden. Det hände en hel del och kanske tyckte jag att de böckerna var lite mer riktad till en yngre åldersgrupp. Men de var roliga och visst kände man igen ett och annat. Den här boken, Irene Panik handlar om Irene Pährson 48 år som plötsligt bryter upp från sitt invanda liv, hon har fått nog. Det här är en bok man ger till någon som behöver läsa något lätt, underhållande, roligt och fyllt med humor.

fyren-mellan-haven

M L Stedmans Fyren mellan haven är en lite mörkare bok det beror inte bara på att det inte finns någon elektricitet på fyren eller ön. Nej snarare för att den utspelar sig år 1926 och beskriver ett hårt liv fullt av uppoffringar. En bok man lever sig in i och man känner sympati för personerna det handlar om, vilket val skulle man gjort själv? Detta är inte en deckare utan mer en lite historisk roman. Mycket läsvärd.

av-skuggor-markt

Marianne Cedervall är ett säkert kort om man vill göra någon glad. Hennes böcker om Hervor och Miriam kommer jag att sakna, inte minst hennes beskrivningar från Kuuivalihavaara. Har ni inte läst dem gör det. nu har hon börjat med en annan typ av böcker, feelgood-deckare. Skönt att läsa en deckare utan att behöva ha lampan tänd på natten. Av skuggor märkt är en berättelse om en kvinna som lämnar Stockholm och flyttar till Gotland. Skaffar islandshästar och försöker lära känna lokalbefolkningen. Bättre att köpa pocket och i stället köpa flera, här har ni tips.

Annons