Tur att man inte bor i Nikkaluokta även om orten är känd för att vara det område där man oftast startar sina fjällvandringar under sommartid. För att bättre få grepp om det geografiska läget så ligger det vid gränsen till Kiruna kommun men tillhör Gällivare kommun. Ja det är inte ett ställe man gärna promenerar runt i vintertid i alla fall, det är nämligen den platsen i Sverige där man innehar de flesta köldrekorden. Gårdagen visade hela – 41,5 grader vilket faktiskt även är -40 i Fahrenheit också.

Anledningen till att man kommer ihåg Nikkaluokta är väl Enok Sarri, han flyttade med sina föräldrar till orten redan 1911 och Enok övertog faderns arbete som väderobservatör åt SMHI. Men det han blev känd för var att han kunde göra egna väderprognoser genom att avläsa fisk -och renmagar.

Det roligaste Enok Sarri var känd för är väl löftet han gav 1977 när kungaparet väntade sin förstfödda. Då lovade han att krypa mellan Nikkaluokta och Kiruna om det inte blev en prins. Detta följdes med spänning runt om i landet och vad blev det? Jo en prinsessa och Sarri uppfyllde sitt löfte. Till många journalisters besvikelse visade det sig att Sarri bodde bara några meter från Kirunas kommungräns. Ja det gäller att vara påläst, roligt var det i alla fall.

Annons