Etiketter

, , , ,

Idag är det 1:a april och dagen börjar lida mot sitt slut. Den har förflutit utan några större bekymmer och inte har jag blivit lurad en enda gång, tror jag. Det är ju en gammal sed att man skall luras just 1:a april, jag minns att vi skolan hade en ramsa vi drog, ”april, april din dumma sill jag kan lura vem jag vill” eller april, april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill”. skulle man ha glömt att skoja med någon kunde man i värsta fall ta 1:a maj till hjälp. Men då var ramsan ”maj, maj måne jag kan lura dig ända till Skåne” och vad menades med det? Ingen aning.

Dessa ramsor är väldigt olika beroende i vilket land man befinner sig. I Finland till exempel säger man ”April, april ät sill och drick lervatten till”. I Danmark ”April-narr!” 

Att luras denna dag är ett mycket gammalt skämt, man tror att första april-skämten kom till Sverige i mitten av 1600-talet. Då var det mera att man lurade någon att göra saker genom att ge dem ett brev, där det fanns någon uppgift nedskriven.

Många kommer väl ihåg 1962 när vi hade svart/vit TV, Tv-profilen Kjell Stensson höll en liten information om hur man skulle kunna få en färgbild i rutan. Detta skulle ske genom att man klippte sönder en nylonstrumpa och satte fast över bildrutan. Jag minns att min mormor gjorde detta, tror inte hon blev nöjd över resultatet. Undrar hur många nylonstrumpor som gick åt den kvällen.

I år har flera dagstidningar beslutat avstå från skämt beroende på att de kan misstolkas. Konstigt egentligen med tanke på hur mycket ”sanningar” som skrivs och som verkligen är rena skämten. Nåväl läste i en annons att man säljer brandskadad bensin för tio kronor litern inte långt härifrån, billigt. ICA-MAXI i Enköping skall starta förskola, målet är att när sjuåringarna slutar där skall de vara kunniga på färskvaruhantering, kassavana med mera. Detta i syfte att underlätta framtida rekrytering av personal. McDonalds söker en person för att testa bollhaven på sina hamburgerställen. Ja det kom en hel del roliga saker i olika medier och visst kan vi väl kosta på oss att behålla sådana här gamla traditioner. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det.

Annons