Etiketter

, , , , , ,

Runt Norberg finns det mycket mer sevärdheter än Elsa Anderssons konditori men det är tur att konditoriet finns för man behöver en fikapaus om man skall orka se allt. En uppfinning som Christopher Pohlhem var pappa till var just Pohlhelmshjulet. Denne man som föddes 1661 och dog 1751 hann med otroliga uppfinningar under sin 90-åriga levnad.

Strax utanför Norberg finns Polhelmshjulet beläget och på bilden ovanför kan man se lite av hur anläggningen var byggd. Vatten togs från Bålsjön och transporterades via en träkonstruktion/kanaler till gruvan. Vad är en stånggång? Stånggången är den mekaniska delen av kraftöverföringen. Från vattenhjulets vevaxlar överförs kraften genom långa stänger, som fungerar som ’vevstakar’, hängande i luften på stolpar. Genom vattenhjulets vevaxlar åstadkoms en framåt-bakåtgående rörelse, som genom de skarvade stängerna kan överföra energin på långa sträckor. Det med kursiv stil skrivna är text taget från internet.

För att förse Polhelmshjulet med vatten måste det finnas någon form av rör/kanal, här är det konstruerat så att en tre kilometer lång träkanal transporterar vatten från en sjö till gruvan med hjälp av en stånggång. Det fanns en klocka belägen på stånggången när den tystnade visste man att den måste repareras och att gruvarbetarna skulle lämna botten på gruvan.

Detta vattenhjul byggdes 1877 och ersatte då de små hjulen som fanns där. När el Man kan gå in och se hjulet på nära håll och nyckeln till huset finns i en kiosk med namn Storkiosken strax bredvid. Det är en liten trevlig promenad och lätt att ta sig fram på en bred stig. Ett intressant och lärorikt besökt

Ett pampigt och gediget arbete, behövdes många man att lyfta och montera detta hjul.

Här ovan finns lite fakta för den som är intresserad av att veta mer. Har man vägarna förbi Norberg bör man absolut avsätta en dag för att se allt intressant som finns där. Men behöver inte åka långt för att hitta sevärdheter och för att lära sig hur det var förr.

Annons