Etiketter

, , , , , , ,

Varför jag tycker att Åmål är en typisk sommarstad beror på dess närhet till vatten. Ingenting kan vara vackrare och lugnare än en promenad efter ett vattendrag med glittrande solsken.

Här finns en ganska stor hamn med en del riktigt stora båtar och det är klart man kan ju ta sig långt via Dalslands kanal. Vad fick vi se om inte en ”flotte” lite lik den vi var ute med på Mackes tjärn i Lappland. Här har man en egen flytande altan, härligt.

Till hundens lycka fanns det uppdragningsplatser för båtarna och det i sig betydde för honom, bad. En bekväm promenad ner i sjön och ett svalkande bad mitt i stan en varm sommardag, inte dumt.

Inne i centrum fanns det en liten damm med några stora fiskar. Var inte så populärt hos Bachus som tänkte dricka lite för att svalka sig. De här fiskarna är jättestora och inte alls som de husse brukar dra upp i Lövsjön. Fast måtten verkar stämma åtminstone när han pratar om dem. En gång tog han en röding som drog iväg hela båten flera meter, fast den slet sig.

Inte undra på att staden pryds av ett flertal vackra blomsteruppsättningar där råder ju ingen vattenbrist precis.

Detta är Gamla kyrkan i Åmål men som numera används som Kulturmagasin. Kyrkan byggdes under åren 1666-1669 och tidigare fanns det en medeltida kyrka på samma plats. Kyrkan användes till slutet av 1700-talet och då var den så förfallen att den endast kunde användas som lagerbyggnad. På senare år har den restaurerats och används nu för olika kulturella arrangemang. När vi var där var det ”Bokdagar i Dalsland”. Då har man tält utanför och aktiviteter i magasinet i år var Viveka Lärn där på besök.

Att det har varit en kyrka råder det inga tvivel om däremot kunde jag inte hitta någon information vad gäller om parken utanför varit någon form av gravplats. Det står i alla fall en mycket gammal sten och på texten bredvid står det ” Gravsten över kopparslagare, mäster Lars Widbom och hans hustru Chatarina Widbumia, född Danielsdotter”.

Det här var bara ett litet axplock av vad Åmål kan erbjuda den som vill turista där ett par dagar. Värt ett besök.

Annons