Etiketter

, , , , ,

Ett besök på Ronneby Brunn och den vackra Brunnsparken är ett måste om man besöker Blekinge. Själv minns jag parken som den var innan nya hotellbyggnader och annat kom till. Det stora vackra trähotellet med sin fina restaurang och med anor från längesedan. Ronneby brunn var en mycket känd kurort. Den har anor så långt tillbaka som till 1705 och i slutet av 1870-talet var det Sveriges mest besökta kuranläggning. Hit åkte man för hälsans skulle, för att dricka brunn eller bara för att få umgås med likasinnadeHotellet var fram till den stora branden 1959 norra Europas största träbyggnad. Nu finns det ett antal något mindre hus kvar. Men man kan i alla fall ana hur det stora hotellet har sett ut. Fast nu finns det ingen punschveranda kvar att sitta i.

Det finns en enklare restaurang/café om man vill vila fötterna en stund. Här kan man nämligen promenera i timmar.

Redan 1705 kom det första tillfället att dricka brunn, vattnet lär ha varit extremt järnhaltigt. Detta höll man på med ända till 1935.

Idag fick vi hålla tillgodo med en betydligt enklare pump men Rolf passade ändå på att ta en klunk av det ”helande” vattnet.

Hunden var inte sämre han men föredrog att dricka det från dammen.

År 2005 blev parken utsedd till Sveriges vackraste park och 2006 utsågs parken till Europas fjärde vackraste park i tävlingen med samma namn.

Helt plötsligt gick vi på en stor häst, lite nyfiken på varför den stod där blev jag ju. Så här står det på informationen om hästen på internet. ”Man sa att Bäckahästen var ett lömskt rovdjur som lurade barnen att rida på dess rygg för att sedan dra ned dem i vattnet. Barnen tycker att den är så fin att de vill rida på den. Ryggen blev bara längre ju fler barn som red på den. Om man vill hindra en bäckahäst att dränka barnen skall man kasta en bit stål mellan hästen och vattnet. Då kan hästen inte gå den vägen, och dess makt är bruten”.

Bäckahästen finns med i den nordiska mytologi.

I den vackra skogen/parken finns det många vägar att välja på, vi valde en 3 km och fick då se en hel del vackra ting. En något ovanlig sten, japansk trädgård, dammar, skulpterad troll, blåa enorma hortensior och mycket mer.

Den vackra rosa näckrosen blommar så vackert i dammarna, den är annars inte så vanlig i Sverige.

Att växtligheten är enorm  i Blekinge är allmänt känt och det kallas ju inte för Sveriges trädgård för inte.

Området ligger bara 2 km från centrum och är väl värt ett besök. sommartider är det olika aktiviteter som utställningar, tävlingar, musikframträdande och inte minst de fantastiska naturpromenaderna.

En bild på det nuvarande hotellet som är lite annorlunda än det förra.

Spa anläggningen samt poolen. Det är Ronneby kommun som har poolen och därmed har allmänheten tillträde vilket kan vara skönt en varm sommardag. Här fick vi en heldag och både Rolf som hund njöt i stora drag.

Annons