Etiketter

, , , , , , , , , ,

Karlskrona är en vacker sommarstad som har väldigt mycket att erbjuda sina besökande. Vi brukar välja ut någon plats som vi vill titta lite extra på när vi åker. Den här gången blev det Marinmuseet. Men innan dess måste jag visa den här bilden på Ernst Nymans herrekipering.

Visst är den härligt nostalgiskt charmig, den här affären har sett ut så här så länge jag kan minnas. Titta bara på skyltskåpen som hänger på väggen vardera sida om de stora fönstren.

Stumholmen har i alla år varit ett militärt område med tillträde förbjudet för allmänheten. Det verkade väldigt spännande när man var barn. Nu är det helt förändrat, och det har byggts flera bostadshus, en del ligger så nära vattnet att man skulle kunna sitta på balkongen och fiska.

Det finns fina grönområde och det bästa av allt det finns en härlig badplats. Stumholmen är inte speciellt stor så att man kan finna badplats, bryggplats m.m så nära sitt boende är rena lyxen

Marinmuseet var målet och som vanligt räknas inte hunden in när det gäller tillträde till vissa byggnader, varför han och jag stannade utanför och njöt av utsikt och vackert väder. Därinne finns det en del att beskåda så man får räkna med några timmar för att hinna med. Det finns en hel del Galjonsfigurer av vilka en del är flera hundra år gamla. En undervattenstunnel där man om man har tur kan se ett gammalt vrak som ligger under museet. Men det som är mest intressant är ubåtshallen och ubåten Neptun som du kan gå ner i. Intressant att se hur besättningen har det på en ubåt, periskopet sticker ut över museets tak detta för att man skall kunna se hur det fungerar i verkligheten

Här är skolskeppet Jarramas som under en tid låg förtöjd inne vid centrum och där kunde man njuta av en kopp söndagskaffe eller glass om man var liten. Det har fungerat som övningsskepp.

Här är torpedbåten Västervik och om dess bravader finns det mycket att läsa. Hunden och jag satt på en bänk och fick plötsligt se Rolf sitta och dingla med benen på båten tvärs över den lilla viken. Jag tvivlar starkt på att dess besättning fick göra det när båten var i bruk.

Nedan en bild på dagens höjdpunkt, buffén i museirestaurangen. Dagens meny bestod av mina tre favoriträtter. Blekingska kroppkakor med vit sås, stekt strömming med potatismos och Rålåper (raggmunk) med stekt fläsk och lingon. Gick inte att välja så det blev lite av varje plus hemgjord glass och kaffe efteråt. Där var i alla fall hunden välkommen och han fick en rejäl portion mat.  Talar inte om av vem och tänk de hade specialpris för pensionärer det är det inte ofta man ser.

Annons