Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Det är dags att dra sig hemåt, älgjakten närmar sig och alla kläder är smutsiga. Innan vi åker skall vi göra en liten visit på Hasslö, ön som släkten på min mammas sida härstammar från. Nåja om sanningen skall fram finns det en smula danskt påbrå också. Hasslö eller lilla Hawaii som den också kallas för, varför vet jag inte. Det finns olika teorier som antal soltimmar, ett exotiskt skepp som strandat och hawaiimusik antar att inget av det är sant.

Lilla Hawaii heter i alla fall pizzerian på ön, vi var lite tveksamma men hungriga så det vara bara att gå in. Vilken pizzeria, vi åt dagens lunch som var en fantastisk gryta bara så god. Trevlig inredning och en supertrevlig kock som tog sig tid att måna om gästerna. En lyckoträff med andra ord.

Alldeles utanför restaurangens tomt sitter Fabian Månsson han är begravd på en enskild begravningsplats på ön och eftersom detta skall vara hans gravmonument måste det väl vara här. Fabian Månsson är känd som en aktiv vänster-socialdemokratisk politiker, redaktör och författare men han gjorde mycket annat också.

Vi hade hört att det skulle finnas ett litet fiskemuseum som nyligen startat men vi kunde inte finna det. Vi visste att vi rörde oss i rätt område för det skulle finnas vid Garpahamnen men det stod inte att finna. Till slut såg vi fyra män som satt vid ett bord så vi frågade dem. Det visade sig att vi var rätt men själva museet var ny målat och därför ingen skylt. Det är uppfört helt på ideellt grund och de som arbetar där med att berätta om gamla tiders fiskar -och lotsliv är superduktiga. De har samlat in bilder från i princip alla boende på ön.

Under tre-fyra års tid har Eyvind Karlsson och Göran Holmberg samlat in foton på Hasslös fiskebåtar och deras skeppare. På bilden ovan är det Eyvind Karlsson som poserar i ett av rummen med bilder. Men det finns även tidningsurklipp, sjökort och mycket annat att beskåda

Här är en gammal bild från Fiskartorget i Karlskrona som jag skrev om igår. Lite andra båtar som lägger till där idag.

Hittade även texten till en sång om havets söner, mäktig och allvarstyngd.

När vi kom fram till museet frågade en av männen om han skulle hinna hem och hämta ett kort. De visade det för alla som kom eftersom de gärna ville veta vilka som var på kortet, ingen visste. Jag blev lite förvånad eftersom jag direkt såg att flickan på båten var min moster i unga dar.

Ytterligare en sak som intresserade mig, en loggbok över utförda lotsningar under året 1922. Det är underskrivet av min morfar H W Åberg, Lotsförman.

Måste visa en bild av fiskargummorna på Fisktorget i Karlskrona precis så som jag tidigare har försökt beskriva dem. Är det inte ett fantastiskt kort.

Dagen är över och det återstår en natts skön vila men innan dess, kaffe och en rågskorpa med ost. det godaste som finns och jag tror bara det går att få den på Lennarts konditori i Karlskrona, stor som en hand hård yta men mjuk inuti precis som jag själv eller…

Annons