Etiketter

, , , , , , , , ,

När vi tittat på Magnuskatedralen och Olavskyrkan begav vi oss till den närliggande Rökstugan i Kirkjubour den lilla byn med cirka 25 invånare.

En mycket gammal gård som än idag bebos av släkten Patursen och det är nu den 17:e generationen som bor där, helt otroligt. I samma by bor en släkting till familjen en känd konstnär med samma namn. Det fantastiska med detta hus är att det är byggt i Norge och sedan flyttats till Färöarna.

I det stora rummet som kallas rökstugan gjordes det mesta av gårdens arbete. Namnet har det fått beroende på att man mitt i rummet hade en spis vars rök gick upp till en öppning i mitten av taket. Här lagade man mat, kardade och spann ull, stickade med mera.

När gården var som störst bodde det ungefär 30 personer där. Man levde på vad gården gav, får, fågel, ägg, fisk och valkött m.m. Fågelägg var inte det lättaste att få tag i då fick man gå upp till toppen av fjället och firas ner med hjälp av ett rep. Detta rep var gjort av hästtagel, kan tänka mig att det inte var det roligaste arbetet på gården.

Här syns en mycket gammal spis och jag blev lite imponerad av formen på den gamla kaffekannan.

På ena väggen hängde redskap med vilka man fångade/jagade valar.

Dessa kotor från de stora valarna gör nu nytta som pallar att sitta på.

På väggen hänger ett rejält rep som är gjort av hästhagel. Det blev otroligt stark och fungerade utmärkt när man skulle hämta fågelägg.

Rolf beundrar en käpp med ett väldigt vackert handsnidat mönster på. Dessa käppar användes som gångstav – fårstav när man gick på fjället eller annan svår terräng för att se till fåren.

Ville man fria till en flicka och vara säker på att få ja, då gällde det att man kunde ge flickans pappa en vacker snidad stav. Den till vänster tror jag skulle fungera bra.

Dessa ljusstakar är en present från kung Olav av Norge

De torkade urinblåsorna användes ofta för att göra leksaker till barnen. Den större mörka är en magsäck från en ko och den användes att ha färskvatten i.

Matbordet gjordes 1895 av timmer från en lastlucka som kom drivande på havet. Mittenstocken i taket är en gammal mast från en segelbåt.

Onekligen en historiskt intressant byggnad berättad av en guide som visste vad hon pratade om. Där hade jag kunna tillbringat många timmar. Men det blev dags att gå ifrån denna lilla pittoreska by.

Annons