Etiketter

, , , , , , , , , , ,

På platsen där öarnas första kyrka grundades ligger Olavskyrkan.

Under 1200-talet byggdes Olavskyrkan och blev Färöarnas domkyrka under den katolska tiden. Det är den äldsta kyrka på öarna som än idag används. Idag har man gudstjänst den första söndagen i månaden, de andra tre söndagarna är det någon utsedd person som läser texterna. Detta beror på att antalet präster inte räcker till för att hålla gudstjänst varje söndag. Här finns heller ingen orgel man sjunger istället.

På bilden ovan finns en teckning av hur kyrkan såg ut år 1874.

Kyrkan ligger vackert med utsikt över öarna Hestur och Koltur. Kyrkan har renoverats och återinvigdes 1967. Här kan man se att gravstenarna är gjorda av natursten och faktum är att man återigen har börjat använda sådana stenar. Ofta någon som är tagen från den egna hembygden/gården. Idag har man börjat slipa gravstenar på Färöarna men det var inte länge sedan de togs från Danmark.

Då fick man även en ny altartavla som är lite speciell och har målats av en av öarnas främsta konstnärer 1967. Den är målad av Samuel Joensen – Mikines.

Det här är det sista verket han målade, tyvärr har jag inte historien i minnet men så här var det. Av någon anledning blev tavlan inte klar till invigningen men den hängdes ändå upp. Detta kan man se om man ser på bilden, man kan se ränder vilka många tolkar som ett fisknät. Sanningen är att färgen inte han torka utan rann neråt. Motivet visar Jesus och de tolv apostlarna. Samuel Joensen kallas även för den Färöiske målarkonstens fader.

Dopfunten var enkel men väldigt finurligt planerad, den kan vikas ner och blir då platt vilket gör att den kan vikas mot väggen.

När golvet i kyrkan byttes ut fann man en kista och det visade sig vara en biskop som blivit begravd där. Hur man kunde veta det beror på att det även fanns en biskopsstav i ebenholts där. Den ligger numera framme i en glaslåda för beskådan.

När man renoverade kyrkan tog man bort golvet, då gjordes ett annat fynd man hittade nämligen en gammal gravsten. Denna sten var gjord för en biskop och nu står stenen vid en av väggarna i kyrkan..

På denna bilden kan man se ett igenmurat hål i väggen. Detta gjordes under den tid då spetälskan (Lepra) härskade. Detta möjliggjorde att de sjuka som kunde ta sig fram till kyrkan även kunde höra gudstjänsten via detta hål. Det lär också vara så att man kunde få sin nattvard. På detta sätt fick man delta även om man inte fick gå in eller vistas med andra människor.

Här kan man se den gamla altartavlan.

Det är fantastiskt att se dessa gamla kyrkor som än idag används och att få höra dess historia. Bara det är värt ett besök på Färöarna.

Annons