Etiketter

,

Överallt när man besökte någon by såg man laxodlingar som stora runda ringar i vattnet. Här syns det två ringa inne i hamnen. Fisk är den vara man exporterar mest och då dominerar förstås laxen. Att man odlar så mycket lax beror på att vattentemperaturen är så gynnsam, ligger runt 10 grader året runt och det är tack vare golfströmmen.l

Världens största brevlåda, man skulle kunna tro att det är i Sverige med tanke på att här verkar all post att samlas i en hög innan den till slut delas ut. Men ack nej så är inte fallet. Det är Färöarnas största brevlåda och den finns med i Guiness rekordbok. Vi postade inget vykort i den då vi inte nådde upp till brevinkastet. Hela 7,42 meter hög och 4,45 meter bred. Inte illa.

En helt vanlig grillrestaurang, Angus grill hittade vi en kväll och där passade vi på att äta kvällens måltid. Just då regnade och blåste det så hemskt att vi var tvungna att ta en som låg nära. Det visade sig vara ett utmärkt val. Trots en rejält tilltagen varmrätt fick vi ner lite efterrätt.

Vet inte om denna våffla är med i Guiness rekordbok men stor var den. Ville ju inte att glassen skulle smälta så den slank ner, i magen förstås.

Kul att få uppleva de snabba väderomslagen, vi var förberedda så det var faktiskt bara roligt. Rolf hade lite problem att hålla sig kvar i regnponchon men detta är vädret på Färöarna.

Får, får, får? Nej får får inte får, får får lamm. Kul eller hur men kanske bara på svenska. Får såg man överallt inte bara på åkrar och ängar utan även klippor och stup. Såg väldigt otäckt ut ibland. Minst roligt var det när de plötsligt sprang ut framför bussen på en slingrig väg. Väldigt många håller på med får och det förstår man då fåren ger en stor del av inkomsten. Det lär finnas mellan 70 000 och 140 000 får antalet beror på när på året man räknar. Före eller efter slakt. Fler får klarar man inte av betesmässigt så det importeras en del. Fåren används ju till mat och skinn samt garn.

Inga vilda djur på öarna förutom möss, fåglar och även hare sedan 1870.

På en av öarna finns det inga råttor och det är ont om katter. Varje hushåll får ha max 2 katter och de måste registreras. Förr var de tvungna att bära klockor kring halsen för att höras. Mygg? Nej det finns inga mygg de blåser bort.

Den här byggnaden låg fint med en otrolig utsikt. Det visade sig vara Färöarnas fängelse, dock får straffet gälla högst ett år blir det mer får man åka till Danmark.

Brottsligheten är väldigt låg och våldsbrott förekommer nästan inte. Det är ju svårt att ta sig härifrån utan flyg eller båt. Men visst är det tjusigt, på andra sidan kan man se de stora fönstren mot den enormt vackra utsikten. På gården finns även en golfbana.

Ja det är lite av de fina stunder från resan jag fick med mig hem.

Annons