Etiketter

, , , ,

Målerås är ett gammalt glasbruk med anor från 1890. Det startade som ett glasbruk vilket tillverkade fönsterglas och brukstjänstemannen Gustav Holmqvist var den som satte igång det. Glasblåsare från såväl Norge som Finland arbetade där. Det gick i konkurs man startades igen, efter andra konkursen startades det som ett bruk där man tillverkade burkar och flaskor. Detta fanns kvar till 1904 och sedan var det uppehåll.  Man gav sig inte utan startade ett nytt år 1917 som dessvärre brann ner samma år.

Så var det dags igen 1924 så löpte det på igen med olika inriktningar. Allteftersom blev det allt svårare för glasbruken och det ena efter det andra nödgades lägga ner.

Målerås blev till slut 1981 ett löntagarägt glasbruk. Det höll av olika anledningar inte så länge och de flesta delägarna sålde sina andelar till Mats Jonasson som idag är huvudägare och vd för Målerås glasbruk.

Som på alla ställen fanns det möjlighet att titta in på arbetet i hytta, titta på utställning samt för den som var sugen, shoppa.

För mig har Målerås alltid varit förbundet med Mats Jonasson allt ifrån hans första skapelse av små glasblock med inetsade små djur, hans dramatiska ansikten på ljuslyktor eller som nu fantastiska glasblock som detta ovan. Hjortar och i färg dessutom.De här ganska stora blocken med älgar föll naturligtvis Rolf för jägare som han är.. Men kolla prislappen de är inte precis på rea.

Stilen har ändrats och blivit mer och mer modern, Rolf gillade den här högra, en Druid.

Priset för denna vid namn Patriarken, låg något högt så han fick nöja sig med ett foto och glad är jag för jag tror jag skulle bli mörkrädd om jag hade den i mitt vardagsrum. Ett besök där på bruket kan jag rekommendera och hans skapelser är otroliga.

Annons