Idag när jag började rensa upp i ett förråd stötte jag på en hel del roliga saker. Prylar som jag glömt bort för länge sedan. Med tanke på hur jag vänder och vrider på varje sak lär det ta många veckor innan det är klart. Dessutom var det ju meningen att det inte bara ska plockas tillbaka utan verkligen rensas upp. Men är man släkt med ekorren så är man. Helt plötsligt öppnade jag en låda med lite olika spel i, de är egentligen sonens som i sin tur fått dem efter sin pappa. Med andra ord är de inköpta runt 1950. På den tiden fanns det inga Iphones eller Ipads.

Ett barnbarn som snart fyller år önskar sig ett tangentbord för att kunna spela sina dataspel. Fick mig att inse att det är en avsevärd prisskillnad mellan spel då och nu.

Här pratar vi inte fantasy utan lära för livet var vad som gällde. Inte så dumt egentligen, tänk bara vilken vinst det skulle vara för dagens ungdom om de fick lära sig ” trafikregler och trafikvett” redan i sjuårsåldern.

Här är ett algaspel som heter Trafikkarusellen man lär sig trafikregler för såväl gående som bilister. Spelet är från 1953.

Det är ett tärningsspel med pjäser som man flyttar efter hur många prickar man får upp. Pjäsen hamnar på en siffra och till den siffran hör en fråga. För att göra det hela lite roligare så är vissa svar gjorda med lite rim.

Spelet är gjort av kriminalkonstapel Sigvard Ekberg i Helsingborg 1953. Inte utan att jag kan tycka att spelet borde användas även idag. Fast det är klart sedan det gjordes har vi ändrat till högertrafik. Kan bli lite missförstånd kanske.

Ja vad tycks, ska jag hitta ett spel som det här eller ska jag köpa tangentbordet till barnbarnets födelsedag?

Annons