Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Det finns massor av saker man kan sysselsätta sig med nu när man är hemma 24 timmar varje dygn. Jag fick stilla min nyfikenhet ganska mycket under påskhelgen. Varje år brukar TV ha ett program om varför vi firar påsk (om ingen vet det) eller om Israel. I år bjöds vi på en liten resa i Israel via TV-n det är alltid lika intressant. Det spelar ingen roll hur mycket man läst eller sett man är ständigt nyfiken. I år har det varit många bra serier om judendomen av olika slag. Jag tror att jag tidigare nämnt att jag såg serien SHTISEL en fantastisk berättelse om hur de ultraortodoxa judarna lever än idag. Den trycker väldigt mycket på hur männen lever inte så mycket från kvinnoperspektivet. Mycket sevärd, finns på Netflix.

Det är många år sedan Rolf och jag var där men när jag såg filmen kom jag att tänka på den resan. Att besöka klagomuren var en annorlunda upplevelse.

Ett av de finaste minnena var när vi besökte Oljeberget mitt i natten med buss, guiden satte på en CD med Viktor Klimenko (den sjungande kosacken) han sjöng Frid över Jerusalem. Det blev en känslosam stund.

En otrolig vy som gömmer en väldig massa historia.

Nedanför Oljeberget ligger Getsemane den olivträdgård där Jesus togs till fånga inför sin korsfästelse. Tittar man till höger på fotot i det mörka partiet kan man se ett torn på en kyrka. I den kyrkan vid namn St.Mary Magdalena ligger Prins Philips mamma Alice av Battenberg begravd. En intressant person med mycket livserfarenhet, finns mycket att läsa om henne på internet.

Det får mig att tänka på en annan film nämligen Unortodox, den belyser den ”stränga” judendomen ur ett mer kvinnligt perspektiv. När vi såg den serien på TV satt vi helt tysta och lite tagna efter varje program. Mycket sevärt. Så kom det ytterligare ett program på UR play och det hette, Med eller utan peruk.

Den ultraortodoxa judendomen säger att man som gift kvinna ska bära peruk och detta gäller även om man är frånskild. Denna dokumentär handlar om en frånskild kvinna som inte vill ha tillbaka sin peruk. Hon tar kontakt med en Rabbi för att höra om det är möjligt att slippa bära den. Även den är sevärd och att lära sig lite om olika religioner ökar också ens egen förståelse för den.

Denna resa med en fantastisk guide lärde oss väldigt mycket i synnerhet en vidare vy av det man lärt sig som barn. Men den bjöd på många andra upplevelser bland annat ett bad i Döda Havet. Måste säga att för min del var det lite obehagligt då vattnet var så salt att man fick svårigheter att lägga sig ner i det, saltet gjorde att man flöt direkt och fick då svårt att lägga sig på rygg vilket var ett måste för att undvika få salt i munnen.

Rolf hade inga problem med det och han fick även tag i en dagstidning, man kan säga att han just då läste Hebreiska flytande.
Annons