Etiketter

, , , , ,

Pingsten kallas ju även för hänryckningens tid, visst är det lätt att bli hänryckt av den fagra försommarblommningen. Just den, är väl även en av anledningarna till att det också är bröllopens tid. Hänryckta verkade många vara igår när Loreen vann en skrällseger i Schlager- EM med sin låt Euphoria. Inte dåligt att få poäng av alla röstande länder utom ett, Italien.  Även om jag tyckte Babushkatanterna var sötare.

En del av dagens timmar har ägnats åt att se på Viggos fotbollsmatcher, vi såg dock bara en av tre. Den vann IK Fyris med 3-0 varav Viggo gjorde ett mål. Det var mer spännande än gårdagens TV-kväll.

Mellan hägg och syren är ett gammalt uttryck, det låter så vackert, men jag tror att många yngre idag inte har så stor kunskap om varför man säger så. Ja på ett sätt säger det sig själv, det är den tiden som är mellan respektive buskars blommningstid. Dess uppkomst lär komma från denna historia. Förr fanns det skomakare, ja det kanske finns än idag, men för att bli skomakare måste man vara gesäll ett bra tag. Dessa skomakargesäller hade enligt skråbestämmelserna som fanns, rättighet att vara lediga en viss tid på försommaren. Under den tiden stängde många skomakare sina butiker för att njuta av den fina årstiden. Eftersom det kunde vara svårt att datumbestämma blommningen, satte man ofta upp en skylt med texten”stängt mellan hägg och syren”. Enligt vissa källor skall det vara sant och det förekom så sent som på slutet av 1800-talet. Vi får passa på att njuta av den fagra, fräscha och fantastiska grönska som nu är.