Etiketter

, , , , , , ,

Sankt Hans Aften (Johannes Döparens födelsedag) är det idag, åtminstone i Danmark och Norge, här kallar vi det midsommarafton. Denna helg har firats sedan 400-talet, dagens typ av firande började dock inte förrän in på 1900-talet. Midsommareldar lär vara den äldsta av traditioner denna dag, skulle symbolisera solen och uppmuntra den att fortsätta skina hela sommaren. En dag som skall vara full med sol, sång, blommor och många bröllop, dessvärre är det inte så för alla. Så ni som kanske inte hunnit ännu, slå en signal, hälsa på eller bjud hem någon som behöver det.

Midsommarstämmning är inte lätt att skapa för alla, häruppe i södra lappland är ölen kall eftersom all snön inte har smält ännu men blomsterkransarna är svårare att få till.

Lanthandlaren har en del varor, så sill och ost går att handla hem, för vår del löser det sig eftersom vi är bortbjudna till ett litet hemman uppe på fjället. Lite midsommarblommor ville jag ha i alla fall, men hur vi än letade blev det inte någon direkt färgsprakande bukett.

Bor man i nedre halvan av Sverige är det inga problem med blomstren, här uppe kan det vara svårt att hitta sju sorters blommor att lägga under kudden i natt, Midsommarblomstren uppe till vänster har knappt fått knoppar ännu, fast  smörbollarna till höger börjar anta en gulaktig kulör.

Vitsippor verkar var det enda alternativet för årets bukett, inte ens rallarrosorna till höger har velat visa sig. Även om vi inte får sju sorters blommor under kudden så kanske vi kan få reda på vem den tillkommande kommer att bli ändå, för de som är intresserade. Vi andra får hjälpa till att hålla statistiken nedan uppe, vi lär nämligen denna helg konsumera.

5 milj burkar inlagd sill, 3 milj kg färskpotatis, 1 milj l gräddfil, 1 ton hackad gräslök, 10 milj l öl, vin och sprit (denna siffra bör nog sänkas)

För egen del lär det bli grillat vildsvin enligt rykten, nu har i alla fall gästerna till årets midsommarfirande i Borgafjäll anlänt, de vilar just nu ut på gräsmattan framför hotellet, se foto.