Etiketter

, , , , , , ,

Idag den 28 februari är det mariadagen och har så varit sedan början av 1800-talet. Det är väl få namn som är så kända som just Maria, allt ifrån Maria Magdalena till lex Maria och allt däremellan. Idag anlände denna dag med solsken, vilket bådar gott för den stundande våren.

Maria är ett urgammalt namn som brukats i många länder, även om det är i olika böjningar och stavningar. Mariam kommer från armeniskan, Miriam från hebreiskan och Maryam är arabiskt, gemensamt för dem alla är dock att betydelsen, är Maria. Kanske tänker man mest på kvinnor när man pratar om Maria, i katolska länder är det dock ett vanligt namn även på män.

I Sverige blev namnet vanligt först efter reformationen och idag är det ett av de vanligaste namnen i Sverige. Idag är det 444417 kvinnor som heter Maria i Sverige och det finns 628 män som bär namnet. Alla har det dock inte som första namn.

Vi som inte heter Maria kan väl passa på att fira dagen i alla fall, varför? Jo då kan vi köpa Mariabullar till kaffet, finns det något godare?

Annons